Anticorupție și integritateAnticoruptie.mdInițiative

Modificări la Legea cu privire la procuratură // Cetățeni din afara țării vor putea candida la funcția de procuror general

By 12 iunie 2019 No Comments

Modificări la Legea cu privire la procuratură // Cetățeni din afara țării vor putea candida la funcția de procuror general

Pentru funcția de procuror general vor putea să candideze persoane care nu dețin cetățenia Republicii Moldova, conform uneia dintre prevederile unui nou proiect de lege cu privire la procuratură votat marți, 11 iunie, de Parlament în prima lectură. Acest proiect de lege face parte din pachetul de legi privind dezoligarhizarea Republicii Moldova.

„Deși în februarie 2016 a fost votată o Lege a Procuraturii, situația nu s-a schimbat. Procuratura Generală este în continuare sub control politic”, a declarat deputatul blocului politic ACUM, Sergiu Litvinenco, unul dintre autorii acestui proiect. Proiectul își propune să reglementeze interimatul funcției de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor urmând să desemneze un procuror până la organizarea concursului pentru ocuparea acestei funcții.

Potrivit anticorupție.md, concursul respectiv va fi organizat de către o comisie independentă, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor, în care ar intra exponenți ai societății civile, precum și experți internaționali. Potrivit autorilor, aceste modificări au drept scop să facă procedura de selecție imparțială și corectă. Proiectul prevede de asemenea extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, urmând să includă mai mulți reprezentanți ai societății civile.

În opinia legislatorilor, cooptarea membrilor din societatea civilă și avocatură va face această structură mai transparentă. Acest proiect de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Vă invităm să vă expuneți opinia față de aceste modifică în comentarii.

Leave a Reply