InițiativeSistem judecătoresc

Ministerul Justiției solicită propuneri de îmbunătățire a Portalului Național al Instanțelor de Judecată pentru utilizatori

By 18 septembrie 2019 One Comment

Ministerul Justiției solicită propuneri de îmbunătățire a Portalului Național al Instanțelor de Judecată pentru utilizatori

Ministerul Justiției și-a propus să îmbunătățească funcționalitatea Portalului Național al Instanțelor de Judecată pentru utilizatori. Instituția încurajează utilizatorii să vină cu propuneri până în data de 30 septembrie.

Începând cu 1 ianuarie 2019, concomitent cu procesul de migrare a datelor și lansare treptată în exploatare experimentală a noii versiuni modernizate a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), a fost actualizat cu unele funcționalități noi și Portalul Național al Instanțelor de Judecată (PNIJ).

PNIJ are o nouă interfață grafică, păstrând meniurile principale din versiunea precedentă, inclusiv criteriile de căutare a informației și un meniu de accesibilitate pentru persoane cu deficiențe de văz.

Datele publicate pe portalul instanțelor de judecată sunt preluate automat din cadrul unei baze de date centralizate a PIGD. Astfel, informațiile de tip conținut din meniurile „Agenda ședințelor”, „Hotărârile instanței”, „Încheierile instanței”, „Cereri și dosare pendinte” sunt reflectate pe portal exact în modul în care au fost introduse de angajații instanțelor judecătorești în PIGD și sunt în administrarea instanțelor de judecată.

Pe pagina de start a noului PNIJ, utilizatorii au posibilitatea de a adresa întrebări administrației judecătorești în privința conținutului acestuia. Meniurile conținute pe portal au fost păstrate sau modificate în dependență de solicitările utilizatorilor.

Reieșind din faptul că din momentul lansării versiunii actuale a portalului http://www.instante.justice.md/ atât în adresa Ministerului Justiției, cât și Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești au fost invocate unele incomodități de accesare a conținutului paginilor, utilizatorilor portalului sunt încurajați să comunice deficiențele observate la utilizarea PNIJ.

PNIJ a fost elaborat în conformitate cu rigorile cadrului normativ existent și lansat treptat, odată cu darea în exploatare experimentală a PIGD, care se află în proces de testare, urmând a fi îmbunătățit, inclusiv la sugestiile utilizatorilor.

One Comment

 • Angela Popil Angela Popil spune:

  Bina ziua,

  In principal portalul nu este dificil de utilizat, doar ca din punctul meu de vedere se cer unele ajustari si imbunatatiri:

  1. Cautarea dupa numele / denumirea partilor. Aceasta optiune este valabila doar pentru Agenda instantei si pentru Cereri pendinte. In sest cand incercam sa cautam o incheiere a instantei sau o hotarare, nu avem aceasta optiune si in lipsa numarului electronic de dosar, portalul nu da nici un rezultat. Am incercat sa caut incheieri sau hotarari a instantelor dupa numele / denumirea partilor introdus in ghiseul Denumirea dosarului si nu da nici un rezultat.

  2. Sunt dese cazurile cand la Hotararile instantei sau Incheierile instantei fisierul PDF atasat este foaie blank, fara text si continut.

  3. Urmeaza a se identifica o solutie pentru restabilirea istoricului pe portal. Cauzele finalizate nu se mai regasesc in Agenda sedintelor. Aceasta informatie este foarte importanta pentru noi avocatii atunci cand facem rapoarte si dari de seama cu referire la sedinte pe dosare.

  4. Poate este cazul a exclude necesitatea de bifare a acrodurlui pentru confidentialitate atunci cand deschidem portalul pentru a accesa paginile instantelor. Odata intrat pe portal si bifat la prima accesare, cred ca este suficient, nefiind necesara bifarea pentru fiecare pagina a instantelor de judecata. (accesam CAC – bifam, accesam CAB – bifam etc.)

  5. Cred ca este bine sa se revina la includerea in fisierele PDF de la Agenda sedintelor rezultatul sedintelor (amanat cu indicarea datei, examinat – rezultatul examinarii).

  6. La Incheierile instantei nu sunt plasate Incheierile de a nu da curs cauzei atat in fond cat si in apel.

Leave a Reply