Executarea hotărârilor judecătoreștiSistem judecătorescUltimele stiri

Ministerul Justiției a sesizat Procuratura Generală în privința încălcărilor constatate de CtEDO în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (C.C. „Gemeni” S.A.)

By 24 februarie 2020 No Comments

Ministerul Justiției a sesizat Procuratura Generală în privința încălcărilor constatate de CtEDO în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (C.C. „Gemeni” S.A.)

Ministerul Justiției a adresat o sesizare Procuraturii Generale privind cauza Ojog și alții v. Republica Moldova. Aici găsiți textul sesizării. 

Într-un mod inexplicabil, agentul guvernamental nu a depus la acea vreme cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești, ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților. Este de menționat, că hotărârea pe fond a fost pronunțată de CtEDO la data de 13.12.2011.

Amintim că, în hotărârea principală Ojog şi alţii c. Moldovei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat, în unanimitate, violarea art. 6 § 1 și art. 1 din Protocolul nr. 1 CtEDO, iar chestiunea satisfacţiei echitabile, repararea prejudiciului material şi moral, a rezervat-o pentru o hotărâre separate.

Prin hotărârea din 18 februarie 2020, Curtea de la Strasbourg s-a pronunţat referitor la satisfacţia echitabilă, după cum urmează:

a) Statul Pârât urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de careva limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

b) În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, potrivit modului de mai sus, Statul pârât urmează să plătească reclamanţilor 2,12 milioane de euro, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

c) Statul Pârât urmează să plătească reclamaţilor 1,5 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Leave a Reply