Idei

Medierea – cea mai rapidă, eficientă și confidențială metodă de soluționare a litigiilor/conflictelor

By 5 aprilie 2019 2 Comments

Medierea – cea mai rapidă, eficientă și confidențială metodă de soluționare a litigiilor/conflictelor

Ne aflam intr-o societate, cand conflictele si litigiili ne insotesc permanent, indiferent de dorintele noaste. Exista diferite metode de solutionare a acestora: judecata clasica (care are deasemenea cateva cai de solutionare), arbitrajul si calea amiabilă cu sau fără mediator.

Fiecare din aceste metode au plusurile si minusurile lor. Se intelege, ca cea mai buna cale este varianta cand partile desinestatator solutioneaza litigiul/conflictul fara a apela la cineva, din afara conflictului. Statistica arata, că in Moldova, cererile de chemare in judecata au o tendinta stabila de crestere. Anul 2019 continua aceasta tendinta.

In perioada 1 ianuarie 2019 – 17 februarie 2019, in mediu, unui judecator i-au fost repartizate:
la sediul Ciocana – 362,85 dosare (aproximativ 25,91 dosare pe zi);
la sediul Centru – 42,65 dosare (aproximativ un dosar pe zi, calculandu-se la numărul de 49 de judecători în funcţie);
la sediul Buiucani – 17,81 dosare (aproximativ 0,5 dosare pe zi, calculandu-se la numărul de 37 judecători în funcție);
la sediul Botanica – 25,27 dosare (aproximativ 2 dosare pe zi, calculandu-se la numărul de 11 judecători în funcţie);
la sediul Riscani – 17,26 dosare (aproximativ 0,37 dosare pe zi).

Privind aceste cifre este vadit faptul, ca cat de buni profesionisti nu ar fi judecatorii, fizic este imposibil de a le gestiona asa cum scrie legislatia. Dar ei, mai au si alte dosare ramase din anii precedenti și ca urmare – calitatea proasta a solutionarii si neincrederea populatiei in actul justitiei.

Ce-i de facut, cand conflictul/ litigiul ”bate la usa”, dar nu dispui de timp si bani pentru judecati? Exista o posibilitate care nu este prea cunoscuta in Moldova – MEDIEREA, desi prima lege a medierii a fost adoptata in 2007, ulterior in 2015 și are o istorie de aproape 12 ani.

Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator.
Mediatorul trebuie sa dispuna de Atestat de mediator si sa fie inregistrat minim intr-una din formele de activitate: Birou de mediere (Hotarare a Consiliului de mediere sau Ordin al Ministrului Justitiei) cu statut de persoana fizica sau sa fie introdus in lista unei Organizatii de mediere (Hotarare a Consiliului de Mediere) cu statut de persoana juridica. Avocatii si notarii care dispun de Atestat de mediator desfasoara activitatea de mediere în cadrul Cabinetului, Barolui etc., fara a inregistra separat biroul de mediere. Aceasta concretizare este necesara, pentru ca in Moldova exista in jur de 1000 de persoane care dispun de Atestat de mediator, dar s-au inregistrat numai 145 de Birouri (cu unul sau mai multi mediatori) si 2 Organizatii de Mediere. Iar din cei inregistrati, majoritatea nu activeaza sau au activitate suspendata, urmare a lipsei clientilor.

De ce mediere e ceva mai ….. decat celelalte cai de solutionare?
Pentru ca:
1.Hotararea este luata de partile aflate in conflict/litigiu, ca rezultat al negocierilor directe dintre parti in cadrul medierii si nu a judecatorului sau arbitrului cum este in situatia solutionarii conflictului in instanta/arbitraj. Deasemenea, in instanta partile aflate in conflict/litigiu sunt pe al II-a plan. In prim plan este avocatul, procurorul, etc., care concureaza intre ei, totodata in majoritatea cazurilor civile, partile aflate in conflict nici nu participa in judecata, imputernicind un avocat/reprezentant.
2. Procesul de mediere este neformal, partile desinestatator decid asupra modului, timpului, locului, etc. privind medierea, pe cind judecata/arbitrajul au proceduri stricte.
3. Timpul solutionarii conflictului dureaza de la citeva ore pina la maxim 3 luni, pe cind judecata poate dura ani de zile.
4. Costul medierii este incomparabil cu cheltuielele de judecata, fiind de multiple ori mai mic. Medierea poate fi efectuata fara asistenta avocatului, avand posibilitatea de a face intrerupere, pentru consultarea unui jurist (avocat), inainte de a semna Tranzactia.
5. Procedura medierii este confidentiala, fiind consemnata clauza de confidentialitate, pe cand judecata este o procedura publica, creind in multe situatii incomoditati psihologice partilor.
6. In cadrul medierii partile nu trebuie sa prezinte dovezi, probe, deoarece partile constient si binevol au ales medierea si fiecare parte stie ce rol si actiuni a avut in acest conflict/litigiu.
7. In cadrul medierii partile conlucreaza pentru a depasi conflictul, pe cind in judecata partile se antagonizeaza.
8. Scopul medierii este indreptat spre viitor, creind conditiile necesare pentru impacarea partilor, consumarea conflictului si crearea unor premize bune pentru viitor, pe cind instanta are scopul de a solutiona conflictul din trecut, lasand partile antogonizate pe viitor.
9. In rezultatul medierii ambele parti cistiga, deaorece conflictul se consuma, pe cind in instanta este cel care a castigat si este cel care a pierdut.
10. In rezultatul medierii in majoritatea cazurilor se scot tensiunile emotionale si posibilitatea de a pastra/crea relatii pe viitor, pe cind dupa instanta, in majoritatea cazurilor tensiunile emotionale ramin si nu sint posibile de a pastra/crea careva relatii pe viitor.
11. Medierea permite partilor de a solutiona conflictul la asa conditii (se intelege ca in campul legislativ), care, intr-o examinare clasica in instanta de judecata nu ar fi posibile de realizat.

Principiile de baza a medierii:
a) participarea benevola la mediere;
b) confidentialitatea;
c) libera alegere a mediatorului;
d) egalitatea partilor in proces;
e) independenta, neutralitatea si imparţialitatea mediatorului;
f) flexibilitatea procesului de mediere.

Pentru onorariu incasat, mediatorul este obligat de a elibera bon de lata pentru incasarea in numerar de la persoana fizica si bon de plata si factura (dupa prestarea serviciului) pentru persoane juridice (sau numai factura fiscala, in cazul transferului bancar). Durata solutionarii majorit[‘ii conflictelor / litigiilor de la 3 ore pana la maxim 1 luna (2-3 sesiuni comune si cateva sesiuni separate ale mediatorului cu partile si utilizarea la maxim facilitatile informationale: telefonia mobila, Skype, mail, etc.). Se intelege, ca unele cazuri dureaza si pana la 3 luni (perioada maxima admisa de lege, daca contractul nu a prevazut altceva) si poate sa inceteze si fara a incheia o tranzactie.

Tranzactia semnata este contractul, prin care părţile previn un proces ce poate să înceapă, termină un proces început sau rezolvă dificultăţile ce apar în procesul executării unei hotărîri judecătoreşti si are între părți autoritatea lucrului judecat (art. 1917-1920 al Codului Civil).

O Tranzactie poate fi intocmita si fara mediator, dar atunci, cand nu este executata partial sau total nu are facilitatile unie tranzactii semnate de mediator. Facilitatile in caz de neexecutare binevola partiala sau totala:
– confirmarea Tranzactiei de instanta de judecata se efectueaza in 15 zile lucratoare, fara citarea partilor si fara achitarea taxei de stat (Procedura art. 487-490 al Codului de Procedura Civila);
– odata cu confirmarea tranzactiei se emite si titlul executoriu – art. 490(2) al Codului Civil.

Daca in cadrul medierii nu s-a ajuns la semnarea tranzactiei, Procesul-verbal de incetare a medierii serveste drept baza de reducere a taxei de stat cu 25%. La mediere se poate adresa si in timpul examinarii cauzei de catre instanta de judecata, la orice etapa a ei. În acest caz, dupa efectuarea procedurii de mediere, tranzactia si procesul-verbal de incetare a medierii se transmit instantei pentru confirmare. Facilitatile in acest caz sunt urmatoarele (art. 39 al Legii medierii nr. 137 din 03.07.2015 ):
a) în cazul finalizării procesului de mediere prin tranzactia asupra tuturor pretentiilor, taxa de stat se restituie in proportie de:
100% – pentru impacarea in instanta de fond;
75% – pentru impacarea in instanta de apel;
50% – pentru impacarea in instanta de recurs;
b) in cazul finalizarii procesului de mediere cu impacarea partiala a partilor asupra pretentiilor patrimoniale, taxa de stat se reduce si se restituie proportional valorii pretentiei solutionate prin impacare.

Diferenta dintre medierea obligatorie judiciara (care nu se considera examinare in fond si nu se aplica facilitatile Legii medierii, ci Codul de Procedura Civila), este ca dupa medierea judiciara – taxa de stat nu se restituie, indiferent ca a fost efectuata de judecator sau de un mediator.

Medierea are loc in toate tipurile de conflicte/litigii existente și pentru persoane fizice si penrtu cele juridice, indiferent de tipul de proprietate si forma de organizare:
1. Conflicte comerciale si civile (familiale, protectia consumatorului, de munca, etc.) extrajudiciare;
2. Litigii comerciale si civile (familiale, protectia consumatorului, de munca, etc.) aflate pe rol in instantele de judecata la toate etapele;
3. Contraventii;
4. Infractiuni penale prevazute la art. 109 CP;
5. Partea civila a dosarului penal, altele decat cele prevazute la art. 109 CP.

Odata cu introducerea art. 487 – 490 al CPC (octombrie 2017), modificari ale Legii taxei de stat, CP, CPP, CC aplicarea medierii si a rezultatelor ei au devenit mai atractive.

Conflictele nesolutionate – sunt pietrele care se depun pe suflet, deacea nu le colectati, deoarece cu timpul, vei cadea sub greutatea lor !
Nu lasati conflictul sa va cucereasca – veniti la mediere !

2 Comments

 • Luam un exemplu de o creanta de 1.000.000,00 lei intre doi agenti economici.

  Varianta I: Solutionarea in instanta de judecata
  3% – taxa de stat – 30.000,00 lei + avocat (reprezentant) + timp de minim 1 an de zile. Daca se depune apel sau recurs la fiecare etapa poate aparea iarasi taxe de stat (75% sau 50% din taxa de stat initiala). Partea care a pierdut judecata achita si cheltuielele de judecata. Daca s-a trecut toate nivelele instantelor cu obligativitatea de a achita taxele de stat 30000 + 22500+15000 =67500 lei numai taxa de stat + restul cheltuielelor pentru avocati + timp pierdut si nervi. Dupa care adresarea la executorul judecatoresc cu achitarea taxelor de executare.

  Varianta II: Solutionarea prin mediere
  Taxa maxima ar fi 10.000,00 lei (se achita in egala masura de parti sau cum convin partile prin contractul de mediere). Durata solutionarii din propria experienta de la 3 ore pana la maxim 1 luna (2-3 sesiuni comune si cateva sesiuni separate ale mediatorului cu partile si utilizarea la maxim facilitatile informationale: telefonia mobila, Skype, mail, etc.). Daca s-a semnat si executat tranzactia – s-a consumat si litigiu, avand timp minim de solutionare si la costuri multiple mai mici ca solutionarea prin instanta. Daca nu s- executat partial sau total tranzactia -procedura simplificata de confirmare a tranzactiei (pana la 15 zile lucratoare), fara achitarea taxei de stat cu emiterea concomitenta a incheierii si a titlului executoriu !!!!
  Asa B.I.M ”Victor Cojocari” (https://mediator.md/) în 2017 a contracemnat 24 de tranzactii, in 2018 – 105 (practic 30% din medierile efectuatre in Moldova – https://moldova.europalibera.org/a/mediatorii-alternativa-judec%C4%83torilor/29781232.html?fbclid=IwAR00JCl7F9SvcGV10lC6Ee2aXlNqJBA4Ip_JPkXCxbZCvfvP5DRdeoR0TNk), iar in primele 3 luni ale 2019 – 63 tranzactii.
  B.I.M ”Victor Cojocari” dispune de toate conditiile necesare desfasurarii medierii (camera pentru sesiuni comune si camera pentru sesiuni separate), experienta din 2012, mediatorul fiind si formator la 3 iuniversitati (UPS, UTM si ISPCA) si SRL «Centrul p/t Dezvoltare Personală și Profesională» in pregatirea initiala a mediatorilor si formator la cursul continua obligatoriu pentru mediatori La Tactical International Group SRL.

Leave a Reply