Procuratură și polițieZiarul de Gardă

Majoritatea procurorilor au semnat o declarație prin care afirmă că s-ar încerca instituirea unui „control politic” asupra instituției

By 14 iunie 2019 No Comments

Majoritatea procurorilor au semnat o declarație prin care afirmă că s-ar încerca instituirea unui „control politic” asupra instituției

Majoritatea procurorilor din R. Moldova, membri ai Asociației Procurorilor, au semnat o declarație publică adresată unor instituții europene în care reclamă „încercările insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic”, scrie Ziarul de Gardă. Mesajul vine după ce, recent, majoritatea parlamentară formată din PSRM și Blocul ACUM, dar nerecunoscută de PDM și majoritatea instituțiilor statului, au votat câteva modificări la legea cu privire la procuratură.

Documentul a fost semnat de către 612 procurori din numărul total de 637 procurori angajați în Procuratura Republicii Moldova. Declarația însă a fost precedată de un mesaj anonim, distribuit pe rețelele de socializare, prin care se anunța că mai mulți acuzatori de stat nu și-ar fi dorit semnarea declarației.

Documentul este adresat Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni a CoE, Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a CoE, Rețelei Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL).

„Acest apel vine pe fundalul încercărilor insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic. Este alarmant faptul că aceste inițiative sunt promovate într-o situație de profundă criză politică, când deciziile se adoptă pripit, fără discuții publice, fără o expertiză obiectivă și fără analiza impactului acestor inițiative asupra principiilor fundamentale care guvernează activitatea Procuraturii. Mai mult ca atât, este îngrijorător și faptul că aceste inițiative creează un precedent extrem de periculos, prin care orice formațiune politică, care preia puterea poate schimba conducerea Procuraturii și legile de funcționare a acesteia după bunul său plac”, se menționează în declarație.

„Astăzi, suntem martori ai evenimentelor și acțiunilor prin care se urmărește reîntoarcerea Procuraturii sub influența și controlul politicului. Cunoaștem că evenimente politice de tentativă de atac asupra independenței justiției și magistraților, implicit procurorilor, au avut loc și în alte state, unde colegii noștri au fost activi în riposta lor față de aceste tentații politice. Afirmăm cu tărie că procurorii din Republica Moldova la fel nu își doresc derularea unor scenarii similare or, pentru valorile, independența și autonomia Procuraturii, atât de greu obținute, s-a muncit enorm”, mai scrie în declarația procurorilor, pe care o puteți citi integral, pe zdg.md.

Leave a Reply