Sistem judecătorescUltimele stiri

Mai mult de jumătate dintre judecători vor trece „testul” sănătății. Cine sunt magistrații care vor fi verificați în 2019

By 14 februarie 2019 No Comments

Mai mult de jumătate dintre judecători vor trece „testul” sănătății. Cine sunt magistrații care vor fi verificați în 2019

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat Graficul privind verificarea stării de sănătate a judecătorilor în anul 2019. Astfel, va fi verificată sănătatea a aproape 300 de magistrați: 26 de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), 49 de la Curtea de Apel Chișinău, 22 de la Curtea de Apel Bălți, 6 de la Curtea de Apel Cahul și 2 de la Curtea de Apel Comrat. De asemenea, vor fi verificați și peste 190 de judecători din instanțele de fond.

Potrivit prevederilor art. 61 alin. (2) din Legea cu privire la statutul judecătorului, verificarea stării de sănătate a judecătorilor în funcție are loc o dată la 5 ani. Starea de sănătate a judecătorilor în funcție se verifică de către o comisie specializată a Ministerului Sănătății care eliberează certificatul medical privind starea sănătății şi concluziile privitor la corespunderea candidaților și a judecătorilor în funcție exigențelor pentru exercitarea funcției, care ulterior se prezintă CSM.

Astfel, în perioada 2013-2014, toți judecătorii în funcție au trecut verificarea medicală. „Având în vedere faptul că termenul prevăzut de 5 ani expiră pentru judecătorii ale căror certificate au fost eliberate în anii 2013-2014, CSM consideră necesar a iniția procedura de verificare a judecătorilor în funcție care urmează să fie supuși verificării. În acest context, în scopul eficientizării procedurii de verificare medicală a unor judecători în funcție a fost întocmit Graficul privind verificarea stării de sănătate a judecătorilor în anul 2019, care va genera respectarea termenelor optimi pentru realizarea verificării”, se menționează în Hotărârea CSM.

Potrivit www.magistrat.md, în sistem activează în jur de 450 de judecători.

Leave a Reply