InițiativeProcuratură și poliție

MAI a iniţiat consultarea publică a proiectului privind funcționarea Registrului de stat dactiloscopic

By 14 iunie 2019 No Comments

MAI a iniţiat consultarea publică a proiectului privind funcționarea Registrului de stat dactiloscopic

Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat consultarea publică a proiectului hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi mecanismul de funcţionare a „Registrului de stat dactiloscopic”.

Conform proiectului, Sistemul va reuni masivul dactiloscopic al persoanelor pasibile înregistrării dactiloscopice şi al cadavrelor neidentificate, precum şi masivul dactiloscopic al urmelor papilare și palmare ridicate în cadrul cercetării la fața locului şi va fi destinat pentru formarea, acumularea, stocarea, actualizarea şi procesarea informației dactiloscopice în Republica Moldova. Mai exact, informația stocată în Sistem se va utiliza pentru:
– căutarea şi stabilirea identităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi a străinilor dispăruţi fără urmă;
– stabilirea identităţii cadavrelor neidentificate;
– stabilirea şi/sau confirmarea identităţii cetăţenilor Republicii Moldova şi a străinilor, dacă aceasta nu este posibilă prin utilizarea altor mijloace;
– prevenirea şi combaterea criminalităţii.

Acțiunea Regulamentului nu se va extinde asupra relaţiilor ce apar la preluarea datelor dactiloscopice în cadrul procesului de perfectare şi eliberare a actelor de identitate care conţin date biometrice. De asemenea, vor fi prelucrate doar date cu caracter, personal strict necesare, neexcesive scopului prestabilit, conform competențelor atribuite organelor competente, asigurându-se un nivel de securitate și confidențialitate adecvat în ceea ce privește riscurile prezentate de prelucrare și caracterul datelor, conform principiilor stabilite de legislația privind protecția datelor cu caracter personal.

În cadrul operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal efectuate conform prezentului Regulament se asigură respectarea drepturilor subiecților de date cu caracter personal, conform prevederilor Legii privind protecția datelor cu caracter personal.

Ce noutăți mai conține proiectul Regulamentului privind organizarea şi mecanismul de funcţionare a „Registrului de stat dactiloscopic”, vedeți aici.

Leave a Reply