Sistem judecătorescUltimele stiri

Liuba Șova și Nicolae Roșca sunt cei doi judecători numiți la Curtea Constituțională de Guvern

By 15 august 2019 One Comment

Liuba Șova și Nicolae Roșca sunt cei doi judecători numiți la Curtea Constituțională de Guvern

Cabinetul de Miniștri s-a întrunit în ședință pentru a decide numele celor doi judecători care vor fi numiți de Guvern drept membri ai Curții Constituționale. Liuba Șova și Nicolae Roșca au fost selectați dintre cei patru candidați propuși Guvernului de către comisia de concurs.

„Am pornit de la ideea că vrem să aducem oameni noi, oameni care nu au mai fost în sistem. Ceilalți doi candidați s-au prezentat bine în timpul interviului, dar sunt oameni care au mai lucrat în sistem. Și în societate există această așteptare, ca în funcții să ajungă oameni care nu au făcut parte din sistem. Încercăm să restabilim credibilitatea instituțiilor, mai ales credibilitatea Curții Constituționale, în special după ultimele decizii luate”, a declarat Prim-ministrul Maia Sandu.

Concursul pentru selectarea judecătorilor la Curtea Constituțională din partea Guvernului a avut loc pe 8 august. Comisia de concurs a fost alcătuită atât din reprezentanți ai Executivului, cât și reprezentanți ai societății civile. Potrivit Anticoruptie.md, la concurs s-au înscris 24 de candidați. De filtrul Comisiei au trecut 13 dintre ei, după care unul s-a retras. Acum o săptămână, Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al CC a desemnat patru candidați, dintre care Guvernul urma să aleagă doi candidați. Liuba Șova a obținut cele mai multe puncte din partea Comisiei de selectare, în timp ce Nicolae Roșca s-a clasat pe locul patru în cadrul concursului.

Începând cu 1994, Liuba Șova este lector în cadrul catedrei de Drept Constituțional și Drept Administrativ, iar din 2010, lector superior în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept a Universității de Stat. Între 2005 și 2007 a fost consilier al președintelui Curții Constituționale.

Nicolae Roșca este avocat, doctor în drept, profesor universitar, șef al Departamentului Drept Privat al Facultății de Drept la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Din anul 1992 activează ca profesor la Facultatea de Drept a USM. Anterior a activat în calitate de membru al Consiliului de experţi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de Licenţiere a Activităţii Notariale, membru al Comisiei de Licenţiere a Profesiei de Avocat, membru al Consiliului ştiinţific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, a fost președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii. La congresul din luna mai 2016 al Partidului Acțiune și Solidaritate, Nicolae Roșca a fost ales membru al Biroului Permanent al formațiunii.

Amintim că vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale a survenit după demisia in corpore, la 26 iunie curent, a vechii componențe a Curții. S-a întâmplat în urma verdictului dur al Comisiei de la Veneția, care a calificat drept „fără precedent” deciziile Curții din 7-9 iunie. Comisia a constatat că Guvernul Sandu a fost învestit legal, iar termenul în care Parlamentul urma să își aleagă organele de conducere și să formeze Guvernul, a expirat la 10 iunie și nu la 7 iunie, așa cum constatase CC de la Chișinău.

Comisia de la Veneția a concluzionat că hotârârile Curții Constituționale privind termenul limită de formare a Guvernului, dar și cele de suspendare temporară a președintelui și numire a prim-ministrului ca președinte interimar, au fost anticonstituționale. Șeful Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții la 20 iunie, la cinci zile după ce Curtea și-a anulat deciziile din 7-9 iunie.