Procuratură și polițieUltimele stiri

Lista candidaților înregistrați la concursul pentru funcția de Procuror General

By 21 octombrie 2019 No Comments

Lista candidaților înregistrați la concursul pentru funcția de Procuror General

Ministerul Justiției a făcut publică lista candidaților înregistrați în concursul pentru ocuparea funcției de Procuror General. Astfel, la această funcție aspiră 20 candidați, după cum urmează:

1. Istrate Anatolie
2. Rotaru Ilie
3. Stoianoglo Alexandr
4. Gropa Maxim
5. Soltan Veaceslav
6. Bulat Eduard
7. Cașu Ruslan
8. Popov Ruslan
9. Rața Alexandru
10. Ivanov Vsevolod
11. Perju Serghei
12. Andronic Tudor
13. Vicol Ion
14. Lupașco Artur
15. Adam Vladimir
16. Malic Gheorghe
17. Gribincea Vladislav
18. Gligor Ștefan
19. Crîșmaru Oleg
20. Bodareu Octavian

Menționăm că, concursul pentru funcția de Procuror General a fost anunțat de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie curent, cu termenul limită de depunere a dosarelor la data de 20 octombrie.

Amintim că, la 16 septembrie, deputații au votat în cea de-a doua lectură mai multe modificări la Legea Procuraturii prin care a fost schimbat mecanismul de numire a procurorului general. Potrivit modificărilor legislative, candidatul la funcția de Procuror General trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Concursul pentru funcția de Procuror General va consta din două etape. Prima va fi cea a preselecției candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, iar a doua – selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Săptămâna trecută, Ministerul Justiției a făcut publică lista membrilor comisiei care va examina candidaturile celor  20 de pretendenți la fotoliul de Procuror General. Din aceasta fac parte:

  • Olesea Stamate – ministrul Justiției;
  • Raisa Botezatu – fost judecător;
  • James Hamilton – expert internațional în domeniul procuraturii;
  • Sergiu Baieșu – doctor în Drept, profesor universitar, Universitatea de Stat din Moldova;
  • Igor Boțan – director executiv al Asociației Obștești „Asociația pentru Democrație Participativă”, reprezentant al societății civile;
  • Dumitru Postovan – expert național desemnat de președintele Parlamentului;
  • Tatiana Buianina – psiholog, membru fără drept de vot.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând imposibilitatea exercitării atribuțiilor din motive de sănătate.

Leave a Reply