Sistem judecătorescUltimele stiri

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ședințele de judecată nu sunt înregistrate audio. Care este motivul

By 4 februarie 2019 No Comments

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ședințele de judecată nu sunt înregistrate audio. Care este motivul

Raportul privind înregistrarea audio a ședințelor de judecată în instanțele judecătorești din Moldova în luna decembrie 2018 arată că în toate instanțele a fost utilizat echipamentul SRS Femida. Abateri au fost depistate la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, care dispune de 3 seturi Femida, dar care nu pot fi utilizate din cauza faptului că instanța nu dispune de săli de judecată.

Totodată, din cauza unei defecțiuni tehnice temporare, nu este posibilă extragea datelor ce reprezintă numărul de înregistrări audio a ședințelor de judecată de pe serverul local al Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.

De asemenea, datele colectate arată că nu în toate instanțele a fost atinsă rata necesară de 100% de ședințe de judecată care au fost înregistrate audio. De exemplu, la Judecătoria Criuleni, sediul Dubăsari, mai mult de 10% dintre ședințele de judecată nu au fost înregistrate, iar la Judecătoria Cahul, sediul Cantemir, sediul Taraclia – 9,95%.

Pentru ameliorarea situației în instanțele de judecată privind înregistrarea audio a ședințelor, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești accentuează necesitatea de a respecta:

– obligativitatea respectării de către angajații instanțelor de judecată a prevederelor “Regulamentului privind înregistrările audio a ședințelor de judecată”, care explică modul de creare și salvare a înregistrărilor audio și cere înregistrarea audio a ședințelor de judecată în toate cazurile cînd urmează a fi întocmit procesul-verbal al ședinței de judecată;
– obligativitatea utilizării sălilor de ședințe pentru desfășurarea ședințelor de  judecată și înregistrarea audio a acestora, precum și monitorizarea continuă din partea președinților a implementării acestei cerințe;
– obligativitatea înregistrării diligente în PIGD, de către angajații instanțelor de judecată, a rezultatului ședințelor de judecată desfășurate.

Leave a Reply