Sistem judecătorescZiarul de Gardă

Justiție în blocaj/ Motivele CSM pentru care nu recunoaște hotărârile Adunării judecătorilor. Ce urmează

By 30 septembrie 2019 One Comment

Justiție în blocaj/ Motivele CSM pentru care nu recunoaște hotărârile Adunării judecătorilor. Ce urmează

Hotărârea Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie 2019, prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost obligat să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, a devenit irevocabilă abia în seara zilei de 26 septembrie, când s-a pronunțat Curtea Supremă de Justiție (CSJ), pe când încheierea CA Chișinău din 24 septembrie, care stabilea desfășurarea Adunării la 27 septembrie, nici astăzi nu este definitivă și irevocabilă, deoarece nu a fost examinată încă de CSJ, scrie Ziarul de Gardă.

Acestea sunte motivele, potrivit lui Dorel Musteață, pentru care CSM nu a participat la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor din 27 septembrie, nu a întreprins nicio acțiune pentru convocarea Adunării și pentru care nu recunoaște hotărârile care au fost adoptate în cadrul acesteia.

Acesta susține că „opinia publică a fost dusă în eroare”, respectiv temei legal pentru organizare a Adunării generale extraordinare a judecătorilor la 27 septembrie nu exista.

Dorel Musteață, președinte interimar al CSM, al cărui mandat a fost ridicat prin vot la Adunarea generală extraordinară a judecătorilor, la fel ca a altor șase membri ai CSM, susține că membrii CSM sunt la serviciu și că nu au recepționat până în prezent niciun act adoptat la 27 septembrie de magistrați.

„Suntem la serviciu. În adresa CSM-ului n-a parvenit niciun document, nici procesul-verbal al Adunării, nici hotărârea. Nu putem să ne expunem”, a declarat Dorel Musteață, precizând că ar urma să conteste hotărârile Adunării, conform procedurii stabilite de Regulamentul cu privire la funcţionarea Adunării Generale a Judecătorilor.

Întrebat ce a constatat CSM după ce la 19 septembrie a dispus o inspecție pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”, Dorel Musteață a precizat:
„Nu a fost verificat niciun judecător. Au fost solicitate informații din instanțe dacă au fost convocate ședințe în care s-au discutat subiectul dat și au fost depuse semnături. Atât. Nu au fost alte verificări. Deja la ședința în care a fost prezentată cererea la Curtea de Apel Chișinău, CSM a considerat că nu mai este oportun să efectueze careva verificări, deoarece erau depuse 53 de semnături pe acțiuni în instanța de judecată”.

La Adunarea generală extraordinară a judecătorilor din 27 septembrie au participat 200 de magistrați, dintre cei 396 care activează în prezent în sistem. În cadrul acesteia, a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută, pornind de la Declarația din 8 iunie 2019 a Parlamentului, cu privire la caracterul captiv al statului.

Totodată, magistrații au votat pentru ridicarea mandatelor de membru al CSM deținute de Dorel Musteață, Victor Micu, Anatolie Galben, Nina Cernat, Petru Moraru, Luiza Gafton și Anatolie Pahopol. Singurul membru al CSM care a aprticipat la Adunare este Victor Micu.

Judecătorii au decis să organizeze Adunarea generală extraordinară a judecătorilor la 25 octombrie, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai CSM. Până atunci, pentru asigurarea funcționării organului de autoadministrare judecătorească, a fost luată decizia ca Ion Postu, membru al CSM desemnat din rândul societății civile, să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

Întrebați de ZdG cine dintre cei 87 de judecători semnatari ai cererii de convocare a Adunării s-au ocupat de organizare, mai mulți judecători au refuzat să răspundă.

One Comment

Leave a Reply