Anticoruptie.mdJustiție și dezvoltare economică

Jurnaliștii vor avea acces gratuit la Cadastru și la Registrul de stat al persoanelor juridice

By 6 septembrie 2019 No Comments

Jurnaliștii vor avea acces gratuit la Cadastru și la Registrul de stat al persoanelor juridice

Șeful Cancelariei de Stat și reprezentanții Agenției Servicii Publice au promis, joi, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai presei, că jurnaliștii vor avea acces gratuit la Cadastru și la Registrul de stat al persoanelor juridice. Se întâmplă după ce mai multe organizații mass-media au reclamat că, în decursul ultimelor două luni, Agenția Servicii Publice a inițiat unilateral rezilierea contractelor de prestări servicii privind acordarea accesului la informațiile stocate în Registrul de stat al persoanelor juridice. 

Andrei Spânu, secretarul general al Guvernului, a anunțat că a fost pregătită o inițiativă legislativă pentru modificarea a patru legi, astfel încât presa să aibă acces liber la mai multe date.

„Avem proiectul elaborat, care va fi înaintat în scurt timp pentru consultări publice. Proiectul prevede modificări la Legea Presei, Legea Cadastrului, Legea cu privire la accesul la informație și Legea cu privire la înregistrarea de stat a persoanelor juridice”, a precizat Spânu.

Potrivit Anticorupție.md, funcționarii au dat asigurări că accesul la Registrul de stat al persoanelor juridice, blocat la începutul lunii august, va fi reluat pentru jurnaliști și prelungit, până la 1 noiembrie.

Pe parcursul ultimelor două luni, în raport cu mai multe instituții mass-media și unele ONG-uri, Agenția Servicii Publice a inițiat unilateral rezilierea contractelor de prestări servicii privind acordarea accesului la informațiile stocate în Registrul de stat al persoanelor juridice. Drept motiv, Agenția a invocat administrarea optimă a sistemelor informaționale și eficientizarea prestării serviciilor. Totodată, Agenția a condiționat semnarea unui nou contract prin completarea cererii tipizate de acordare a informațiilor din registru.

Cererea tipizată conține mai multe rubrici eronate și neadecvate, între care cea care cere rechizitele bancare, or, potrivit legii, vizualizarea și accesarea datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice se efectuează gratuit. Rubrica privind scopul solicitării informațiilor contravine legii privind accesul la informație, care stabilește că orice persoană care solicită acces la informații este absolvită de obligația de a-și justifica interesul pentru informațiile solicitate. De asemenea, sunt nefondate rubricile privind abonamentul și rubrica „date cu caracter personal din categoria datelor speciale solicitate” – argument nefondat, care contravine normelor legale care obligă publicarea anumitor categorii de date (altor date decât categoria specială), inclusiv celor cu caracter personal.

Leave a Reply