Sistem judecătorescUltimele stiriZiarul de Gardă

Judecătorii CC declară neconstituțională Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

By 13 aprilie 2020 No Comments

Judecătorii CC declară neconstituțională Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

După mai bine de cinci ore de dezbateri, judecătorii Curții Contituționale (CC) au decis să declare neconstituțională Legea pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea. Decizia Curții vine după ce reprezentanții mai multor partide au depus sesizări precizând că unele prevederi din lege nu au legătură cu starea de urgență și lupta cu pandemia, scrie ZdG.

Magistrații CC au decis să admită sesizările depuse de reprezentanții PAS, PPDA, Grupul Pro Moldova dar și cea a deputatului neafiliat Alexandru Oleinic.

„Se declară neconstituțională Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susține a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative ca fiind adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului”, a declara președinta ședinței, Liuba Șova.

Decizia a fost luată de magistrații Liuba Șova, Domnica Manole, Nicolae Roșca și Serghei Țurcan, în lipsa președintelui CC, Vladimir Țurcan, care s-a abținut de la examinarea speței. Potrivi Liubei Șova, magistratul Eduard Ababii a avut o opinie separată pe marginea acestui caz.

În sesizările depuse la CC, reprezentanții mai multor partide au solicitat verificarea constituționalității mai multor prevederi din Legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. În linii generale au fost contestate următoarele prevederi:

1) Modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale și altor prevederi aferente din Codul fiscal.
2) Modificarea Codului fiscal prin oferirea facilităților la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în țară.
3) Modificarea (extinderea cu un an) a termenului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii nr.278/2007 privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Leave a Reply