Executarea hotărârilor judecătoreștiUltimele stiri

Judecătorii ar putea răspunde material, pentru dosarele pierdute la CtEDO, în funcție de gradul de vinovăție

By 5 iulie 2020 No Comments

Judecătorii ar putea răspunde material, pentru dosarele pierdute la CtEDO, în funcție de gradul de vinovăție

Statul ar putea avea posibilitatea de a înainta acțiuni de regres împotriva judecătorilor vinovați de condamnarea Republicii Moldova de către CtEDO. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege, care prevede perfecționarea reglementărilor din cadrul normativ existent, referitoare la mecanismul de aplicare a instituției regresului în contextul condamnării Republicii Moldova de către CtEDO. 

Astfel, se propune modificarea articolul 19 alin. (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului. Norma va stabili că „judecătorul nu poate fi tras la răspundere pentru opinia sa exprimată în înfăptuirea justiției și pentru hotărârea pronunțată, cu excepția cazului când vinovăția lui a fost stabilită prin sentință definitivă sau în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenția ori neglijența gravă în acțiunile sau inacțiunile sale, care au dus la una dintre consecințele prevăzute la art. 2007 alin. (1) lit. c) din Codul civil”.

Mai exact, statul va avea are drept de regres față de persoana responsabilă din instanță judecătorească, dacă vinovăția acesteia este constatată prin sentință judecătorească sau dacă în cadrul unei proceduri disciplinare s-a constatat intenția ori neglijența gravă în acțiunile sau inacțiunile sale. Ministerul Justiției urmează să fie entitatea responsabilă pentru înaintarea acțiunilor de regres, iar termenul de atragere la procedura disciplinară va constitui 5 ani.

În cadrul ședinței Executivului, prim-ministrul a subliniat importanța proiectului, în contextul în care anual bugetul de stat suferă pierderi colosale în urma condamnării țării noastre la CtEDO. „Este un proiect foarte bun. Astfel Republica Moldova își va cunoaște „eroii” pentru care plătim sume imense la Curtea Europeană, dar și să-i poată trage la răspundere. Sper foarte mult că odată cu aprobarea acestui proiect, judecătorii vor cântări bine înainte de a încălca legile”, a adăugat premierul Chicu.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului spre examinare. Vă invităm să veniți cu propuneri și recomandări.

 

Leave a Reply