Anticorupție și integritateAnticoruptie.md

Judecătoarea care va decide asupra arestului fostului șef al Procuraturii Anticorupție, în conflict cu instituția. Despre cine este vorba

By 28 ianuarie 2020 No Comments

Judecătoarea care va decide asupra arestului fostului șef al Procuraturii Anticorupție, în conflict cu instituția. Despre cine este vorba

Cristina Cheptea, magistrata din Judecătoria Chișinău, care urmează să se pronunțe marți asupra prelungirii arestului lui Viorel Morari, a avut toamna trecută un conflict cu Procuratura Anticorupție, după ce a refuzat demersul procurorilor privind plasarea în arest a magistratului Oleg Sternioală, învinuit de spălare de bani.

Potrivit Anticoruptie.md, după ce a fost respins demersul în privința lui Sternioală, procurorul pe caz a întocmit un raport către Viorel Morari, în care se arăta că există dubii că magistrata Cheptea ar fi luat decizia de una singură. În baza raportului, conducerea Procuraturii Anticorupție a decis să pornească o cauză penală în privința Cristinei Cheptea și au fost emise ordonanțe privind audierea grefierei și ridicarea înregistrărilor video din instanță din ziua în care a avut loc ședința cu Sternioală.

Președintele oficiului Ciocana al Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, a refuzat să elibereze înregistrările video, invocând diferite temeiuri, printre care și datele cu caracter personal. Atunci Viorel Morari a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care a solicitat inițierea procedurii de tragere la răspundere disciplinară a lui Pavliuc pe motiv că a îngrădit drepturile procurorului.

La data de 2 decembrie, mai mulți judecători de instrucție, printre care și Cristina Cheptea, au semnat o petiție în adresa conducerii de vârf a Republicii Moldova, ministrului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii, în care s-au plâns că ar fi intimidați și hărțuiți de procurorii anticorupție. Semnatarii scrisorii au invocat că una dintre metodele de presiune ilegală ar fi pornirea promptă a cauzei penale pe fapte inexistente în privința judecătorilor care „nu sunt ascultători”. A doua metodă de presiune ilegală ar fi fost atunci când judecătorul respinge un demers, iar procurorul depune un raport către procurorul ierarhic superior. Dubiile procurorului asupra legalității actului judecătoresc sunt stipulate în raport, apoi este deschis un proces penal, care va fi examinat de un coleg al procurorului, ierarhic superior.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut la 10 ianuarie curent, iar la 13 ianuarie, Judecătoria Chișinău a eliberat pe numele său mandat de arestare pe un termen de 20 de zile.

Dosarul se află în gestiunea procurorului Vladislav Căruceru, cercetat anterior într-un dosar penal de către procurorii anticorupție. Deși conducerea Procuraturii Generale a infirmat implicarea lui Căruceru în careva dosare, acesta a recunoscut într-u interviu pentru portalul Anticorupție.md că a fost cercetat penal de către Procuratura Anticorupție.

Leave a Reply