La  data  de 23  septembrie 2020, în Strasbourg, Franța, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, împreună cu Președintele și Secretarul Comisiei Electorale Centrale, au avut o întâlnire oficială cu Secretarul adjunct al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), Simona Granata-Menghini și șeful Direcției Alegeri și Partide Politice, Pierre Garrone.

În cadrul întrevederii, au fost discutate aspecte privind modificarea Codului electoral și legislației conexe, în contextul Opiniei comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR. Subiectele principale au vizat oportunitatea adoptării proiectului de lege până la data lansării oficiale a campaniei electorale, care, potrivit termenului legal, va începe pe 2 octombrie 2020. În acest sens, au fost menționate aspectele pozitive, dar și recomandările ce urmează a fi luate în considerate de către autoritățile naționale, pentru îmbunătățirea proiectului de lege și avansarea ulterioară în procesul de adoptare finală.

Totodată, a fost abordată și tema organizării alegerilor prezidențiale, ținând cont de particularitățile epidemiologice atât în țară, cât și peste hotare. Urmare a discuțiilor, de comun acord a fost agreată organizarea unui Webinar privind schimbul de bune practici pentru organizarea alegerilor pe timp de pandemie provocată de virusul Covid-19 și experiențele țărilor europene.

De asemenea, a fost reiterată gratitudinea și aprecierile pentru rolul Comisiei de la Veneția în procesul de perfecționare a cadrului legal electoral din țara noastră. Mizăm și în continuare pe suportul experților în promovarea valorilor democratice în conformitate cu cele mai bune practici și standarde internaționale.

Leave a Reply