Anticorupție și integritateUltimele stiri

Inspector de integritate: „Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”

By 3 septembrie 2019 No Comments

Inspector de integritate: „Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”

Peste 80 de acte de constatare au emis de la începutul acestui an inspectorii de integritate din cadrul ANI și au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 70 de mii de lei. Deși până nu demult au avut în vizor mai mult primari, consilieri locali și directori de grădinițe, inspectorii examinează în prezent dosare ce îi vizează pe judecători și procurori, afirmă unul dintre inspectorii de integritate, Ion Nicolaev, care a acordat un interviu portalului Moldova Curată. El s-a arătat nedumerit de faptul că societatea are impresia că ANI nu este o instituție eficientă și a dat asigurări că cei 11 inspectori angajați depun toate eforturile pentru a înregistra rezultate bune.

„Dacă e să citim portalurile de presă, majoritatea au obiecții la activitatea Autorității, că inspectorii de integritate nu fac nimic. Sunt de părerea că nu este adevărat, inspectorii de integritate chiar fac tot ce le stă în puteri și vor să fie auziți și să înregistreze rezultate bune. (…) Eu am impresia că dacă ați discuta mai des, așa cum discutați acum cu mine, cu oricare dintre inspectorii de integritate, o să vedeți că ei au dorința de a face ceva și de a avea rezultate. Nimeni nu dorește ca lucrurile să stea pe loc. Nu înțeleg de ce pe exterior se creează această impresie că la ANI totul e mort și nu se face nimic”, a subliniat Ion Nicolaev.

Inspectorul a mai menționat că legislația actuală în ceea ce privește controlul averilor și intereselor personale are unele lacune, iar în instanțe nu există deocamdată nicio decizie definitivă care să mențină definitiv un act de constatare al ANI.

„Noi avem acte de constatare contestate în instanțe care au mai mult de un an și, practic, nu au fost ședințe de judecată. Din câte cunosc, există un act de constatare care a fost menținut și de instanța de Apel, celelalte acte de constatare sunt abia la faza primei instanțe. Cam greu merge în instanțe. Nouă ne-ar ușura cu mult lucrul dacă ar existat hotărâri pe unele aspecte, pentru a se cristaliza o practică”, a menționat inspectorul de integritate.

Totodată, el a explicat că nu pot fi investigate averile înregistrate de subiecții declarării, cu scopul de a le ascunde, pe numele unor persoane care nu fac parte din categoria celor apropiate și nu este clară situația cu donațiile de la nunți și cumătrii.

Leave a Reply