Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

Încălcarea legislației concurențiale. În 2018, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare de peste 13 milioane de lei

By 17 iunie 2019 No Comments

Încălcarea legislației concurențiale. În 2018, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi în valoare de peste 13 milioane de lei

Conform raportului de activitate al Consiliului Concurenței, anul trecut au fost în derulare 76 de cazuri de încălcare a legislaţiei concurenţiale, au fost inițiate 34 de investigații, precum și 22 de cazuri de încălcare a legislației cu privire la publicitate.

Numărul constatărilor publicității neadecvate a scăzut în comparație cu anul precedent (85 cazuri) din cauza modificărilor survenite în legislația cu privire la publicitate, prin care au fost delimitate competențele Consiliului Concurenței în domeniul publicității numai la cazurile în care se distorsionează concurența. Astfel, conform art. 28 din Legea cu privire la publicitate – Consiliul Concurenţei exercită controlul de stat asupra implementării legislaţiei cu privire la publicitate doar sub aspectul respectării drepturilor agenților economici.

Cel mai mare număr de inițieri au fost legate de acțiuni anticoncurențiale ale autorităților publice – 11 și acordurile anticoncurențiale – 9, concentrări economice nenotificate și concurență neloială – câte 5 cazuri inițiate, urmate de abuzul de poziție dominantă – 4 cazuri.

Au fost finalizate 31 de investigații, din care: 10 cazuri de acorduri anticoncurențiale, 9 cazuri de acțiuni anticoncurențiale ale autorităților publice, câte 5 cazuri de abuz de poziție dominantă, și de concentrări economice nenotificate și 2 investigații privind acțiuni de concurență neloială.

Ca urmare a deciziilor adoptate de Plenul Consiliului Concurenței, pe parcursul anului 2018, au fost aplicate amenzi în mărime totală de 13,288 milioane de lei. În bugetul de stat, anul trecut, au fost încasate amenzi în mărime totală de circa 6 milioane de lei.

Cele mai relevante cazuri privind investigațiile finalizate și deciziile adoptate în anul 2018 pot fi văzute în Raportul de activitate.

Leave a Reply