Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

În 2019, direcționarea a 2% se realizează prin completarea a două declarații cu privire la impozitul pe venit

By 20 martie 2019 No Comments

În 2019, direcționarea a 2% se realizează prin completarea a două declarații cu privire la impozitul pe venit

În fiecare an, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, persoanele fizice plătitoare de impozite pot direcționa 2%, odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit, cunoscută anterior și sub numele de Formularul CET15. Ca urmare a reformei fiscale din toamna anului 2018 și modificării pragurilor de impozitare salariale, Formularul CET15 a fost înlocuit cu Formularul CET18, scrie Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Astfel, în 2019, persoanele fizice plătitoare de impozite urmează să prezinte la Serviciul Fiscal de Stat două declarații cu privire la impozitul pe venit:
– Formularul CET15 sau Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada 01.01.2018 – 30.09.2018 (Instrucțiunea de completare disponibilă aici);
– Formularul CET18 sau Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru venituri obținute în perioada 01.10.2018 – 31.12.2018 (Instrucțiunea de completare disponibilă aici).

Prin urmare, și persoanele fizice plătitoare de impozite  care doresc să direcționeze 2% către o organizație non-guvernamentală sau cult religios din țară, vor trebui să indice codul fiscal al organizației pe care doresc să o susțină (cele 13 cifre)  în ambele declarații: atât în Formularul CET15, cât și în Formularul CET18.

În Formularul CET15, codul fiscal al organizației beneficiare va fi trecut în secțiunea a șasea (facultativă), în câmpul M2. Câmpul M1 nu va fi completat, va rămâne gol. În Formularul CET18, codul fiscal al organizației beneficiare va fi introdus în secțiunea a cincea (facultativă), în câmpul M1.

Formularele CET15 și CET18 pot fi obținute:

  • de la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;
  • de pe pagina web https://servicii.fisc.md/formulare.aspx, cu posibilitatea descărcării și completării lor;
  • de pe pagina web https://servicii.fisc.md/: opțiune valabilă pentru deținătorii semnăturii electronice sau mobile. În acest caz, la accesare, formularul va fi deja pre-completat cu informațiile de care dispune Serviciul Fiscal de Stat.

Formularele pot fi depuse:

  • personal: la orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat, indiferent unde are viza de domiciliu persoana fizică plătitoare de impozite;
  • prin poștă: caz în care formularele pot fi expediate către oricare oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;
  • online: cu aplicarea semnăturii electronice sau mobile.

Reamintim că orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să depună declarația cu privire la impozitul pe venit, chiar dacă este angajată într-un singur loc de muncă și nu are obligația, potrivit Codului fiscal, de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit.

Lista beneficiarilor mecanismului 2% pentru anul 2019 poate fi consultată aici.

Mai multe detalii despre mecanismul 2% vedeți aici.

Leave a Reply