Executarea hotărârilor judecătoreștiJustiție și dezvoltare economicăZiarul de Gardă

Implementarea proiectului cu privire la construcția Penitenciarului din Chișinău, în întârziere cu circa 54 de luni

By 27 iulie 2020 No Comments

Implementarea proiectului cu privire la construcția Penitenciarului din Chișinău, în întârziere cu circa 54 de luni

În urma auditării rapoartelor financiare ale Ministerului Justiției (CSJ), Curtea de Conturi a constatat că până la sfârșitul anului trecut nu au fost inițiate lucrările de construcție a Penitenciarului din Chișinău, implementarea proiectului fiind în întârziere față de termenele stabilite cu circa 54 de luni, astfel nefiind valorificate resursele bugetare pentru investiții capitale în sumă de 153,2 milioane lei.

Tot potrivit raportului Curții, cheltuielile pentru salarizarea personalului Unității de Implementare a proiectului s-au ridicat în perioada 2014 – 2019 la 11,4 milioane de lei. Totodată, în anul 2019, la solicitarea Ministerului Justiției, a fost majorată suma împrumutului oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu 10 milioane de euro, valoare totală a împrumutului însumând 49 milioane de euro, scrie ZdG.

Lucrările de proiectare ale penitenciarului au început încă în 2016, iar pe parcursul anilor 2014-2018, pentru realizarea proiectului de construcție a noului penitenciar au fost alocate prin legile bugetare anuale în total 121 de milioane de lei, dintre care au fost executate doar 23 de milioane de lei. Totodată, în bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 de milioane pentru construcția penitenciarului.

Noul penitenciar, care va fi construit la Bubuieci, va oferi posibilitatea stabilirii unor sectoare pentru deținerea condamnaților în regim inițial timp de 6 și 9 luni din ziua intrării în penitenciar și a deținuților pentru abateri disciplinare conform prevederilor Codului de executare, din motiv că majoritatea instituțiilor penitenciare nu au posibilitatea deținerii categoriilor date de condamnați în sectoare izolare de restul deținuților.

Numărul cel mai mare de deţinuţi din Republica Moldove este concentrat în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău. Această instituţie penitenciară găzduieşte anual peste 12000 de persoane, fiind izolatorul de urmărire penală cu cea mai mare fluctuaţie.

Fluxul mare de deţinuţi în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău cauzează fenomenul suprapopulării. Aceasta contravine standardelor internaţionale de detenţie care presupun acordarea a 4m2 spaţiu de detenţie pentru fiecare deţinut în parte. În consecinţă Republica Moldova a fost condamnată multiplu de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru violarea Articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Prevenirea torturii, tratamentului inuman sau degradant).

În acest sens, în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocieri cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu scopul finanţării proiectului de construcţie a unui penitenciar cu statut de izolator de urmărire penală care va substitui Penitenciarul nr. 13 – Chişinău.

Leave a Reply