Procuratură și polițieUltimele stiri

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa de modificare a Legii cu privire la Procuratură

By 1 iulie 2019 3 Comments

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa de modificare a Legii cu privire la Procuratură

Cabinetul de miniștri a avizat astăzi pozitiv inițiativa de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Documentul prevede o serie de modificări esențiale a Legii cu privire la Procuratură. Cele mai importante modificări vizează instituirea interimatului funcţiei de procuror general, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Referitor la instituirea interimatului funcţiei de procuror general în proiect se propune ca, în cazul intervenirii vacanţei acestei funcţii, Consiliul Superior al Procurorilor să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestui concurs, a procurorului general prin decret prezidențial. De asemenea, se propune excluderea condiției deținerii cetățeniei Republicii Moldova de către un aspirant la funcția de procuror general, fiind considerată oportună selectarea în funcția de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic. În același context, se propune anularea condiției privind experiența de cel puțin 5 ani în funcția de procuror pentru candidații la funcția de procuror general.

O altă modificare importantă propusă vizează extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) – de la 12 la 19. Astfel, urmare a modificării, cota procurorilor în CSP va fi în continuare una importantă, dar și societatea civilă va fi prezentă în CSP în număr mai mare decât este în prezent. Cei 7 membri noi care se propun a fi incluși în componența CSP, urmează a fi delegați după cum urmează: 1 de către Academia de Științe a Moldovei, 1 de către Președintele Republicii Moldova, 2 de către Guvern, 2 de către Parlament și 1 de către Consiliul Uniunii Avocaților. Conform proiectului, aceștia vor fi aleși în cel mult 6 săptămâni de la intrarea în vigoare a modificărilor legii cu privire la Procuratură.

Hotărârea Guvernului urmează a fi transmisă spre aprobare în Parlament.

3 Comments

  • Roman Ceban Roman Ceban spune:

    Propunerea de anulare a condiției privind experiența de cel puțin 5 ani în funcția de procuror pentru candidații la funcția de procuror general și cea de a fi cetățean al Republicii Moldova este o greșeală.
    Chiar dacă se dorește cineva din exterior, care ar fi problema ca Președintele țării să-i ofere cetățenia noastră în condițiile legii?
    Cât privește excluderea experienței profesionale este sub orice critică pentru un stat european ce pretindem că suntem.

  • Tudor Gladii Tudor Gladii spune:

    Parlamentul a constatat capturarea justiției de interese oligarhice. Președintele Republicii Moldova este obligat să emită un act privind retragerea încrederii (nu de confundat cu demisia) acordată cetățeanului Eduard HARUNJEN la data numirii lui în funcție de Procuror General.

Leave a Reply