Procuratură și polițieUltimele stiri

GRECO, despre modificarea Legii cu privire la Procuratură: Ministrul Justiției și Președintele CSM trebuie excluși din CSP

By 8 iulie 2019 One Comment

GRECO, despre modificarea Legii cu privire la Procuratură: Ministrul Justiției și Președintele CSM trebuie excluși din CSP

Grupul de State contra Corupției (GRECO) – comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea și lupta contra corupției, a luat act de inițiativa recentă a Parlamentului Republicii Moldova de completare și modificare a Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, care vizează în special componența Consiliului Superior al Procurorilor. În altă ordine de idei, GRECO a expus și unele îngrijorări vis-a vis de transparența și dinamica procedurii de adoptare de către Parlament a inițiativei în primă lectură.

În context, la 5 iulie 2019 GRECO a adresat o scrisoare autorităților Republicii Moldova, cu apelul de a lua măsuri necesare și urgente în scopul implementării complete și rapide a Recomandărilor GRECO, date în cadrul rundei a IV-a de evaluare a Republicii Moldova (Prevenirea corupției în rândurile membrilor Parlamentului, judecătorilor și procurorilor), inter alia insistându-se asupra legiferării excluderii din componența Consiliului Superior al Procurorilor a Ministrului Justiției și a Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

În egală măsură, GRECO a solicitat autorităților Republicii Moldova să dispună în mod prioritar, autorizarea publicării raportului de conformitate GRECO din cadrul rundei a IV-a de evaluare, adoptat la 7 decembrie 2018.

Cum comentați opinia GRECO?
Dar modificările la Legea cu privire la Procuratură?

One Comment

Leave a Reply