Sistem judecătorescUltimele stiri

Funcții vacante de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. CSM anunță un nou concurs

By 5 martie 2019 No Comments

Funcții vacante de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. CSM anunță un nou concurs

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru 6 funcții vacante de judecător la Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), specializată în materie contravențională și activitatea judecătorului de instrucție. În prezent, sunt ocupate doar 14 funcții, din cele 20 câte sunt prevăzute pentru această instanță.

Decizia de a anunța concurs a fost luată ca urmare a demersului vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana), Ghenadie Pavliuc, care a invocat volumul excesiv de dosare repartizate și examinate în raport cu alte sedii ale aceleiași instanțe.

Conform datelor din Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, în perioada 01 ianuarie 2019 – 17 februarie 2019, la sediul Ciocana al Judecătoriei Chişinău au fost înregistrate 5.080 dosare, fiind repartizate la 14 judecători, iar la sediul Centru au fost înregistrate 2.090 dosare în materie civilă, fiind repartizate la 70 judecători, cu excepția judecătorilor suspendaţi din funcţie din diverse motive. De asemenea, la sediul Buiucani au fost înregistrate 659 dosare în materie penală, fiind repartizate la 38 de judecători, la sediul Botanica au fost înregistrate 278 dosare în materie de insolvabilitate şi lichidare, fiind repartizate la 12 judecători, iar la sediul Râşcani au fost înregistrate 257 dosare în materie de contencios administrativ, fiind repartizate la 15 judecători.

Astfel, celor 14 judecători de la sediul Ciocana le-au fost repartizate 900 de dosare în materie contravenţională și 4.149 dosare/materiale cu privire la activitatea judecătorului de instrucţie. În mediu, unui judecător i-au fost repartizate: la sediul Ciocana – 362,85 dosare (aproximativ 25,91 dosare pe zi). Spre comparație, la sediul Centru unui judecător revin 42,65 dosare (aproximativ un dosar pe zi, calculându-se la numărul de 49 de judecători în funcţie); la sediul Buiucani – 17,81 dosare (aproximativ 0,5 dosare pe zi, calculându-se la numărul de 37 judecători în funcție); la sediul Botanica – 25,27 dosare (aproximativ un dosar pe zi, calculându-se la numărul de 11 judecători în funcţie); la sediul Rîşcani – 17,26 dosare (aproximativ 0,37 dosare pe zi).

De asemenea, se menționează că activitatea judecătorului de instrucţie este una distinctă faţă de ceilalţi judecători, acesta avînd obligaţia de a examina cauzele imediat, în regim de urgenţă, în termeni stabiliţi în ore, zile, luni, situaţie care în raport cu numărul actual de judecători afectează termenul rezonabil de examinare a cauzelor/materialelor și astfel survin diverse plângeri, manifestări de indignare din partea justiţiabililor, procurorilor, avocaţilor.

Amintim că, sediile Judecătoriei Chișinău sunt specializate începând cu data de 01 ianuarie 2019.

Leave a Reply