Anticorupție și integritateAnticoruptie.mdProcuratură și poliție

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, s-a ales cu încă un dosar. De ce este acuzat

By 13 februarie 2020 No Comments

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, s-a ales cu încă un dosar. De ce este acuzat

Pretinsele investigații jurnaliste în baza cărora ar fi fost pornit cel de al doilea dosar penal pe numele fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, au la bază o scrisoare anonimă expediată pe data de 5 decembrie 2019 pe adresele electronice ale mai multor instituții de presă . Scrisoarea în care Viorel Morari a fost învinuit pe 11 pagini că deține o afacere de milioane, mai multe terenuri și imobile înregistrate pe numele fratelui, părinților și ale unor rude apropiate, a fost publicată sau a fost utilizată în materiale jurnalistice de către mai multe instituții media controlate de către Partidul Socialiștilor, aflat la guvernare, presa afiliată anterior fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, precum și de către fostul oficios guvernamental, ziarul Moldova Suverană.

Potrivit Anticoruptie.md, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat miercuri, în cadrul unui briefing, că pe numele lui Viorel Morari a fost pornit un alt dosar penal în care este învinuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită, iar temei pentru demararea investigațiilor au servit mai multe materiale jurnalistice,  „verificate și confirmate în cadrul procesului penal”.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Stoieanoglo în cadrul briefingului, procurorii au constatat că mama, fratele și cumnata lui Viorel Morari, care au fondat și administrat SRL Irarom – Grup, fondată în 2013, ar fi iinvestit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Totodată, procurorii i-au incriminat fostului șef de la Procuratura Anticorupție că mama sa, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

Tot în 2014, firma familiei Morari a construit și a dat în exploatare o stașie PECO în satul Țaul, raionul Dondușeni în valoare de 3,5 milioane de lei. Aceeași firmă, în perioada anilor 2016 – 2018 a instalat trei motoare eoliene pentru producerea energiei electrice, valoarea  investițiilor fiind de peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru anii 2016 – 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

Stoianoglo a mai spus Viorel Morari ar fi făcut presiuni asupra Consiliul de Administrație al ANRE, în rezultat fiindu-i aprobat un tarif de 1,13 lei/kW, mai mare decât la alte 10 companii similare.

Totodată, în intervalul anilor 2012 – 2019, părinții lui Viorel Morari au procurat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro. Totodată, mama fostului țef de la Procuratura Anticorupție a devenit proprietară a 25 de terenuri cu destinație diferită, cu suprafața totală de 18 hectare, a două  două case de locuit cu mai multe construcții accesorii cu suprafața totală de 192 de metri pătrați, evaluate  la 28 mii de euro. Și fratele lui Viorel Morari a intrat în posesia a 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha și o casă de 93 de metri pătrați, în valoare totală de 50 de mii de euro.

Acuzațiile aduse de către procurorul general se regăsesc și în scrisoarea anonimă din 5 decembrie 2019. După publicare, SRL Irarom a venit cu o reacție în care a respins acuzațiile aduse și le-a calificat drept „informații denaturate ce poartă un vădit caracter de discreditare”.

Leave a Reply