API

Experți: „Certificatele de integritate nu certifică integritatea, ci numai lipsa unor constatări”

By 28 februarie 2019 No Comments

Experți: „Certificatele de integritate nu certifică integritatea, ci numai lipsa unor constatări”

Mecanismul certificatelor de integritate pentru candidați, instituit de autorități începând cu scrutinul parlamentar din 24 februarie, și-a dovedit ineficiența, în această primă încercare de aplicare, scrie moldovacurată.md.

În condițiile în care așteptările societății față de aceste acte precum că ar putea deveni un filtru pentru trierea persoanelor care nu sunt integre, alimentate de declarațiile populiste ale politicienilor, certificatele de integritate nu au făcut decât să stârnească nemulțumirea în societate, a remarcat Mariana Kalughin, expertă la Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT).

„Pornind de la faptul că valul mediatic a fost atât de puternic, oricât de mult ne-am străduit, cel puțin, noi, experții, să temperăm din aceste spirite și să spunem că, de fapt, nu va fi un filtru, că la solicitarea acestui certificat nu se va iniția vreun control, oricum nu am reușit. Foarte multă lume, și unii jurnaliști, au avut această așteptare că în final vor obține niște constatări suplimentare referitor la faptul dacă este sau nu această persoană integră. Însăși denumirea de ”certificat de integritate”, este una foarte convențională”, a menționat experta.

Populismul politicienilor vs. așteptările populației

Ea a făcut trimitere la declarațiile președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care afirma că certificatele de integritate au fost introduse pentru ca persoane care au săvârșit acte de corupție și nu sunt integre să nu poată să acceadă într-o funcție publică în Parlament și care mai afirma că vor fi efectuate controale în privința integrității candidaților: ”Neliniștea mea este că, dacă până acum o persoană care semnează legal legile adoptate, nu a reușit să înțeleagă că e vorba doar de un document care certifică anumite situații și doar atât, atunci în ce măsură putem aștepta mai departe de la elita politică să înțeleagă conceptul de integritate, mecanismele de integritate, cum sunt puse în aplicare acestea și cum pot să fie eficiente?”

Experta a făcut trimitere și la statistica ANI privind certificatele de integritate eliberate pentru candidații la alegerile parlamentare, care arată un număr de 1595 de acte perfectate, dintre care numai 6 au mențiuni referitoare la nereguli constatate de ANI sau de instanțele de judecată legate de integritate.

”Intenționat nu am calculat care este procentul, pentru ca să nu mă descurajez, însă este unul foarte mic”, a remarcat experta.

Certificatul primului candidat al primului partid înscris în listă – fără mențiuni

Eficiența certificatelor de integritate poate fi ilustrată în mod simbolic de documentul eliberat primului candidat din lista primului partid înregistrat în buletinul de vot – cel al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

„Atunci când e vorba de o persoană despre care se vorbește încontinuu, despre care au fost investigații, de exemplu cea a jurnaliștilor de la RISE Moldova despre imobile pe care le deține în străinătate pe care nu le-a indicat în declarația sa. Și când vezi că certificatul lui de integritate nu are nicio mențiune, acest lucru vorbește tocmai despre subiectul mesei noastre rotunde, că problemele au existat, există în continuare și ar putea să continue”, a subliniat Mariana Kalughin.

Experta s-a referit și la următorul scrutin ce se va desfășura în Republica Moldova, cel pentru locale, când solicitanții de certificate de integritate vor fi mult mai mulți, dacă să ne raportăm la alegerile locale din 2015, când au candidat 68 000 de persoane.

Astfel, ANI va fi din nou implicată într-o activitate solicitantă, de eliberare a certificatelor de integritate, dar care nu este activitatea sa de bază – adică cea de control al veniturilor, intereselor, situațiilor de incompatibilitate etc., după cum a remarcat Mariana Kalughin, adăugând faptul că întocmirea certificatelor de integritate este un proces mai mult tehnic, ce ar  putea fi efectuat nu neapărat de inspectorii de integritate, ci de aparatul ANI.

Totuși, ceea ce a reușit ANI a fost faptul că nu a tergiversat procesul de înregistrare a candidaților prin eliberarea certificatelor de integritate, a mai adăugat experta ADEPT.

Continuare, pe moldovacurata.md.

Leave a Reply