Executarea hotărârilor judecătoreștiZiarul de Gardă

Eurodeputat: Presiunea politică asupra Curții Constituționale riscă să izoleze R. Moldova pe plan internațional

Eurodeputat: Presiunea politică asupra Curții Constituționale riscă să izoleze R. Moldova pe plan internațional

După mesajul transmis de magistrații Curții Constituționale (CC) ieri, 6 mai, către Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei și întregului corp diplomatic acreditat în R Moldova despre atacurile ce s-au îndreptat spre Înalta Curte în ultima perioadă din partea unor actori politici, joi, 7 mai, președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, Siegfried Mureșan, menționează că acest lucru este „deplorabil și de neacceptat”.

Într-o declarație remisă ZdG, europarlamentarul notează că UE urmărește cum CC este supusă unei „presiuni enorme pentru a emite un verdict în favoarea unui împrumut rusesc în data de 7 mai”.

„Pe măsură ce independența Curții Constituționale este în pericol, trebuie să o susținem necondiționat. UE urmărește modul în care judecătorii Curții Constituționale sunt hărțuiți, șantajați sau defăimați. Nimeni, nici un președinte, nici un prim-ministru sau un partid de guvernământ nu poate obliga Curtea să urmeze ordine politice în locul legii supreme.

Uniunea Europeană urmărește cum coloana vertebrală a unei justiții independente – Procuratura, Centrul Național Anticorupție – este inactivă sau chiar dă o mână de ajutor autorităților actuale pentru a transforma independența Curții Constituționale într-o parodie și instituția într-o obiect de valoare vândut celui care licitează cel mai mult.

Atacul asupra Curții Constituționale este deplorabil și de neacceptat. Disperarea președintelui Dodon și a PSRM de a-i împovăra pe cetățenii Republicii Moldova cu un împrumut rusesc nesigur doar pentru a-și asigura victoria la următoarele alegeri a depășit orice limită. Eforturile politizării Curții Constituționale a Republicii Moldova vor avea consecințe negative asupra relațiilor dintre UE și Moldova.

Săptămâna aceasta am văzut cum Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Curtea Constituțională a României în cazul demiterii procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. Acest lucru este dovada că, atunci când o instanță respectă ordinele politice, aceasta își pierde credibilitatea pentru totdeauna.

De asemenea, orice politician care pune astfel de presiuni în instanță ajunge să fie izolat și respins de toți partenerii internaționali. Parlamentul European nu va rămâne doar un observator la astfel de încălcări constituționale și se va asigura că sprijinul actual și viitor pentru Moldova va fi reevaluat”, transmite Mureșan.

Magistrații CC examinează sesizările privind controlul constituționalității unor prevederi din Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat, ratificat prin Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020.

Leave a Reply