Sistem judecătorescUltimele stiri

După nenumărate ședințe amânate din lipsă de cvorum, CSM anunță o nouă ședință, pentru mâine

By 9 decembrie 2019 No Comments

După nenumărate ședințe amânate din lipsă de cvorum, CSM anunță o nouă ședință, pentru mâine

Încă o tentativă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a se întruni în şedinţă mâine, 10 decembrie. Pe agendă sunt programate 34 de subiecte, printre care și examinarea sesizării procurorului general, Dumitru Robu, privind eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător. Mai exact, este vorba de judecătorul Oleg Sternioală.

În ultima lună, membrii CSM s-au întrunit de mai multe ori, dar ședințele au fost amânate din lipsă de cvorum. De exemplu, la ultima ședință, din 3 decembrie, au fost prezenți doar 5 membri ai CSM.  Și marți, 19 noiembrie, ședința CSM a fost amânată din lipsă de cvorum, fiind prezenți doar șapte membri. Anterior, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a subliniat că s-ar încerca intenționat boicotarea activității CSM.

Duelul în sistemul judecătoresc a început în luna septembrie 2019. Un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, din 20 septembrie, prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare.

Cu toate acestea, peste 200 de magistrați moldoveni, prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, au decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților. Membrii CSM au contestat decizia Adunării Generale a Judecătorilor, întrucât aceasta ar fi ilegală.

Leave a Reply