Anticoruptie.mdSistem judecătoresc

Duelul din magistratură: Curtea Supremă de Justiție s-a pronunțat pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

By 27 septembrie 2019 2 Comments

Duelul din magistratură: Curtea Supremă de Justiție s-a pronunțat pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, joi, recursul depus de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva Deciziei Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați, prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare.

Potrivit Anticoruptie.md, CSJ urmează să se expună și asupra unui alt recurs al CSM, depus joi, în care Consiliul contestă încheierea Curții de Apel Chișinău din 24 septembrie, prin care s-a dispus convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ziua de 27 septembrie.

Amintim că, duelul dintre un grup de magistrați și CSM a început la 13 septembrie, când un grup din 87 de magistrați au cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. „În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, format din judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău, au impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.

Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție inițiate de Guvernul Sandu.

Precizăm că Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă, anual, în prima jumătate a lunii februarie. Aceasta însă poate fi convocată  și în cazuri excepționale, cum ar fi la inițiativa CSM sau a cel puțin 50 de judecători. CSM este obligat să convoacea Adunarea în cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, să organizeze buna desfășurare a adunării, să asigure suportul logistic și să suporte cheltuielile.

2 Comments

  • Decizia CSJ exclude orice dubii în privința neprofesionalismului celor din CSM.

  • – Mda-a, și-au dat cu mâna stângă peste mâna dreaptă și asta în public. Complot. Se opun oamenii ca să fie dați afară din postul de judecător, printr-o evaluare, arbitrară, trebuie de zis, căci, au mai fost concursuri și aprecieri și toată lume cunoaște ce-i cu aceste concursuri. Sunt persoane cu pufușor pe botișor, apoi, ele una câte una să formeze ținta unor investigații și tragerea la răspundere, dacă va fi cazul. Reforma propusă de Ministerul justiției eu o văd una personalizată, de aceea și rezistența persoanelor. Opinez că, reforma ar fi binevenit să fie axată pe instituții și funcții, nu pe oameni concreți, precum se face cu anii la noi (nu a trecut nici un an de când a fost reformată CSJ în sensul majorării numărului de judecători și, iată, că din nou, se vine cu reducerea acestui număr, ”reforme” efectuate cu o regularitate îngrijorătoare.) Ieșirea din impas aici eu o văd în următorul fel, se impune de abolit toate aceste uniuni și asociații, și nu numai aici, ci, aici, la judecători, dar și la profesiile liberale, avocați, notari, mediatori, executori, căci suprainstituționalizarea iată ce efecte are. De asemenea, profesiile liberale se impune de liberalizat, căci limitarea numărului de notari, de ex. ține de banii ce urmează să-i încaseze unul sau altul într-o anumită rază teritorială, ca și executorii, ceea ce face rolul acestor uniuni și asociații disproporționat de important, căci, este vorba de bani, de unde și corupția pentru a accede în profesia de avocat, de ex. De aceea, eu văd liberalizarea acestor profesii prin deschiderea largă a ușilor în profesii, să nu mai fie limitările acestea. Trierea va deveni de la sine. De asemenea, eliminarea tuturor uniunilor și asociațiilor obligatorii, care pot să fie create benevol, strict profesionale, dacă vor și câți vor, sau sindicale, dar nu așa cum este acum, când nimeni nu știe cu ce se ocupă Camera Notarială, de exemplu, altă structură ce-și tot inventează și caută să-și argumenteze s inexistența, cu toate că practic atribuțiile ei de administrare a notarilor le exercită Ministerul justiției, pentru că nici notarii nu înțeleg la ce bun lor o Cameră, ce-i mai poate și sancționa, mai ales pentru neplata cotizațiilor obligatorii. Pe lângă desființarea acestor asociații și uniuni, pe lângă liberalizarea profesiilor zise pur declarativ liberale, mai văd și eliminarea tuturor funcțiilor de vice, adjuncți și alte asemenea ce ar avea parcă menirea de a înlocui o persoană, atunci când lipsește conducătorul, iar în practică nimeni nu înlocuiește pe nimeni, ci, vicii și adjuncții ăștia se ocupă de intrigi și farțomanii, mai ales că pentru orice răspunde prima persoană. Așadar, nici un adjunct sau vice în instanțe și orice alte organizații publice (chiar și întreprinderi de stat și autorități publice de orice fel, ori poate cineva să explice pentru ce 5 directori la ANRE?, ca să folosesc un ex. elocvent).

Leave a Reply