Anticorupție și integritateAnticoruptie.mdProcuratură și poliție

Dosarul Viorel Morari // O magistrată s-a abținut de la examinarea dosarului pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție

By 12 februarie 2020 No Comments

Dosarul Viorel Morari // O magistrată s-a abținut de la examinarea dosarului pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție

Magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Chișinău s-a abținut de la examinarea dosarului penal în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este învinuit de abuz în serviciu. Dosarul urmează să fie remis, aleatoriu, unui alt judecător.

Potrivit Anticoruptie.md, magistrata Chistol și-a motivat abținerea prin faptul că Viorel Morari i-a fost formator fiului ei, care a ajuns procuror.

Judecătorul care va examina cauza în fond urmează să decidă asupra meținerii în coninuare a arestului preventiv în privința lui Viorel Morari. Mandatul de arestare eliberat de judecătorul de instrucție pe numele fostului șef de la Procuratura Anticorupție expiră la data de 19 februarie. Până atunci, judecătorul care va prelua cazul urmează să numească o ședință de judecată pentru a decide asupra arestului preventiv. Dacă această ședință nu va avea loc, Morari urmează să fie eliberat din penitenciar în ziua expirării mandatului de arestare.

Vasile Foltea, avocatul lui Morari, a comunicat că deja a fost înaintat un demers în instanță privind schimbarea măsurii preventive în privința clientului său. „Procurorul pe caz a argumentat necesitatea aplicării arestului preventiv în privința lui Viorel Morari prin faptul că acesta ar putea perturba ancheta. Dacă ancheta a fost finalizată, rezultă că nu mai sunt motive pentru a-l ține pe clientul meu în arest preventiv”, ne-a spus apărătorul.

Foltea a mai comunicat că singura probă pe care se întemeiază învinuirea adusă lui Morari este declarația unui procuror care a plecat din Procuratura Anticorupția în toamna anului 2017.

Amintim că Viorel Morari este învinuit pe trei capete de acuzare: abuz de serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut la 10 ianuarie, iar Judecătoria Chișinău a eliberat la 13 ianuarie pe numele său mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Ulterior, mandatul de arestare a fost prelungit cu încă 20 de zile.

Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

De cealaltă parte, Morari pledează nevinovat și susține că dosarul i-a fost fabricat la comanda președintelui Igor Dodon.

Leave a Reply