InițiativeJustiție și dezvoltare economică

Directorul și directorii adjuncți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor ar putea fi numiți de către ministrul justiției. Ce mai propune Ministerul Justiției

By 8 octombrie 2019 One Comment

Directorul și directorii adjuncți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor ar putea fi numiți de către ministrul justiției. Ce mai propune Ministerul Justiției

Ministerul Justiției propune revenirea la formula de numire a directorului și directorilor adjuncți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) direct de către ministrul justiției. Instituția a elaborat un proiect de modificare a Legii cu privire la sistemul administrației penitenciare.

Potrivit autorilor, această modificare va permite evitarea tergiversărilor de implementare a politicilor statului în domeniul execuțional-penal și va impulsiona reformele inițiate în domeniu. Prin urmare, directorul ANP va fi numit în funcție de către ministrul justiției prin ordin.

Totodată, pentru a asigura un filtru de consecvență a activității execuționalpenale, funcțiile de director și director adjunct ai ANP vor putea fi ocupate numai de persoanele care au o vechime de cel puțin 3 ani în sistemul administrației penitenciare, astfel încât managementul superior al sistemului să fie efectuat de persoanele care au cunoștință de modul în care funcționează sistemul administrației penitenciare.

De asemenea, prin proiectul de lege se propune modificarea conceptuală a normelor care reglementează competențele privind managementul resurselor umane în sistemul administrației penitenciare. Astfel, se propune descentralizarea și, în consecință, debirocratizarea tuturor proceselor ce țin de managementul resurselor umane. În așa fel, calitatea de persoană cu competență legală de numire în funcție, inclusiv toate atributele care rezultă din această calitate, în mod firesc, va fi atribuită conducătorului instituției în care activează funcționarul public cu statut special. Prin excepție, pentru funcția de director și director adjunct al ANP, calitatea de persoană cu competență legală de numire în funcție o va deține ministrul justiției, iar pentru funcțiile de directori ai instituțiilor subordonate și personalul ANP, calitatea de persoană cu competență legală de numire în funcție o va deține directorul ANP.

Autorii susțin că această modificare va aduce claritate în ceea ce privește managementul resurselor umane și va oferi posibilitatea conducătorilor să-și gestioneze propriul personal. Drept consecință, se anticipează că propunerile respective vor avea un impact pozitiv pentru întreg sistem, iar conducătorii instituțiilor vor dobândi suficiente pârghii motivaționale care să permită atragerea celui mai calificat personal penitenciar.

Ce alte modificări au fost propuse de către Ministerul Justiției, vedeți în proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la sistemul administrației penitenciare.

Vă invităm să veniți cu sugestii și recomandări.

One Comment

  • Va fi iar stat in stat si nu va sti conducerea ce se face jos. Care e problema sa ai un singur serviciu resurse umane care sa aiba sub lupa toata situatia, sa promoveze o politica unitara de personal? In general, resursele umane la noi au doar rol de „ținător” de dosare/hârtii. Am observat o tendinta la unele autoritati care au fost descentralizate – cei de sus nu vor sa-si asume responsabilitati si sa lucreze ca un tot intreg, iar cei de jos au “jucat pe masa” cum au vrut. E mai simplu asa din perspectiva atributiilor si a responsabilitatilor asumate.

Leave a Reply