Anticoruptie.md

Derapajul justiției a costat Republica Moldova în 2018 aproape 3,5 milioane de lei

By 4 martie 2019 No Comments

Derapajul justiției a costat Republica Moldova în 2018 aproape 3,5 milioane de lei

Problemele din domeniul justiției a costat statul Republica Moldova în 2018 aproape 3.500.000 de lei. Mai exact, este vorba de repararea unor prejudicii provocate de încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a unor cauze și a hotărârilor judecătorești, scrie anticoruptie.md

Astfel, Ministerul Finanțelor trebuie să efectueze 130 de titluri executorii: 61 de titluri au vizat repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti. Valoarea totală a prejudiciilor a constituit 3.036.257 de lei și 1.000 de euro.

Celelalte 69 de titluri au vizat repararea prejudiciului cauzat de acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi instanţelor judecătoreşti. Valoarea totală a prejudiciilor a fost de 3.473.842 de lei.

De asemenea, a fost emis un titlu executoriu prin care s-a dispus încasarea prejudiciului din contul Ministerului Justiţiei în temeiul Legii contenciosului administrativ. Valoarea prejudiciului a fost 2.500 de lei.

Același raport relevă că, în 2018, în instanțele naționale au fost depuse 417 cereri de chemare în judecată în care au fost vizate instituțiile de stat. În cea mai mare parte, cererile au vizat: repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti – 216 cereri; repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti – 143 de cereri; contencios administrativ – 58 de cereri. Interesele statului în aceste categorii de cauze sunt reprezentate de către Ministerul Justiției.

Leave a Reply