Anticorupție și integritateUltimele stiri

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi din Legea privind declararea averii și intereselor personale ar fi neconstituționale

By 17 februarie 2020 No Comments

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi din Legea privind declararea averii și intereselor personale ar fi neconstituționale

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), cerând examinarea câtorva prevederi ale Legii privind declararea averii și intereselor personale. S-a întâmplat după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Grigore Repeșciuc  a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci când, fiind primar al orașului Căușeni, a  încheiat contracte de achiziții cu firmele soției. Potrivit ANI, dacă actul va rămâne definitiv, demnitarul va avea interdicția de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, scrie Moldova Curată.

Anul trecut, portalul Moldova Curată a publicat o investigație în care a descoperit că timp de doi ani (2017-2018), Primăria Căușeni, care era condusă atunci de Grigore Repeșciuc, a încheiat contracte cu firma Dragoș Camenșcic SRL, fondată de socrul primarului și administrată de soția primarului, în valorare totală de aproximativ 700 de mii de lei. Un alt contract a fost  acordat firmei fondate de soția primarului, Galaxia-Parc, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”. Aurelia Repeșciuc era atunci și consilieră orășenească. După publicarea investigației, ANI a inițiat un control.

ANI: ”Conflict de interese”

În luna august 2019, Autoritatea a constatat că Grigore Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

”Inspectoratul de Integritate al ANI a constatat că ex-primarul, care actualmente este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese semnând, în calitate de ales local, 5 contracte cu 2 firme conduse de soție. Adițional, acesta a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor”, se arată în comunicatul emis de ANI.

Grigore Repeșciuc a contestat în instanță actul ANI, iar în luna decembrie 2019, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Avocatul deputatului, Nicolae Frumosu, a depus un demers privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a articolului 23 (alineat 4, 6 și 7) din Legea privind declararea averii și a intereselor personale.

Alineatul 4 din articolul 23 prevede că fapta subiectului declarării care a admis un conflict de interese constituie temei pentru răspunderea contravenţională sau penală şi pentru revocarea, destituirea sau, după caz, încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu ale subiectului în cauză.

De asemenea, alineatul 6 al aceluiași articol înăsprește sancțiunile, întrucât prevede că subiectul declarării eliberat sau destituit din funcţie din cauza admiterii unui conflict de interese, este decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia publică ori de demnitate publică.

Sesizare la Curtea Constituțională

Magistrații Judecătoriei Chișinău au admis demersul avocatului Nicolae Frumosu, în interesul lui Grigore Repeșciuc. Astfel, sesizarea a fost înregistrată la Curtea Constituțională la 7 februarie curent.

Avocatul Nicolae Frumosu a declarat pentru Moldova Curată că aceste prevederi din Legea privind declararea averii și a intereselor personale ar încălca alte prevederi din Constituție. ”Esența sesizării la Curtea Constituțională se referă la faptul că aplicarea sancțiunilor de către ANI nu are un termen de prescripție, cum este cazul tuturor sancțiunilor, fie ele de ordin penal, contravențional, disciplinar etc., ceea ce contravine principiului securității raporturilor juridice, implicit contravine art. 23 din Constituție”, a precizat avocatul.

Magistrații de la Curtea Constituțională încă nu au examinat sesizarea.

De la primar la deputat

Grigore Repeşciuc a deținut funcția de primar al orașului Căușeni din anul 2011, timp de două mandate. Anul trecut, a fost ales deputat din partea Partidului Democrat din Moldova,  pe circumscripţia nr. 35, Căuşeni.

La alegerile locale din luna octombrie 2019, Repeșciuc a candidat, tot din partea PDM, la funcția de primar al orașului Căușeni, însă a pierdut în fața lui Anatolie Donțu, care reprezintă Blocul ACUM.

Imediat ce a devenit deputat, Grigore Repeșciuc a ajuns în atenția opiniei publice după ce a arendat  fostul său birou de primar pentru a primi în audiență cetățenii. După alegerile locale, accesul în birou nu i-a mai fost asigurat, dar  nici o altă încăpere din incinta Primăriei Căușeni nu i-a fost repartizată.

Leave a Reply