InițiativeSistem judecătoresc

De ce se răzgândesc judecătorii care au demisionat?

By 27 noiembrie 2018 No Comments

De ce se răzgândesc judecătorii care au demisionat?

Consiliul Superior al Magistraturii a examinat și a acceptat retragerea cererilor de demisie a vicepreședintei Curții Supreme de Justiție, Tatiana Vieru, magistratului Valeriu Doagă de la Curtea Supremă de Jusție și judecătorului Tudor Berdilă de la Curtea de Apel Cahul. Tot astăzi, asistentul judiciar de la CSJ, Denis Guzun, și Veaceslav Cernalev, procuror la Procuratura Chișinău, au fost desemnați judecători la Judecătoria Chișinău pentru un termen de 5 ani. La concursul pentru suplinirea celor două funcții vacante de judecător s-au înscris 25 de candidați.

De la începutul acestei luni, mai mulți judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), au depus cereri de demisie din funcţie. Motivul plecării din sistem ar fi fost noul proiect al sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar. „Magistraţii consideră că modificările în legislaţie dăunează sistemului judecătoresc şi reprezintă o imixtiune în activitatea acestuia”, spunea președintele CSM, Victor Micu. Temerea acestora a fost însă negată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care susţin că nu vor exista bugetari care să primească în 2019 mai puţini bani decât în acest an.

Conform datelor de pe magistrat.md, în prezent, în sistemul judecătoresc activează peste 450 de judecători.

Ziarul de Gardă scrie că ultimul val de plecări din sistem a judecătorilor a avut loc în 2016, atunci când, după ce au aflat că autoritățile pregătesc uniformizarea sistemului de pensiii, mai mulți magistrați „cu nume” au ales să plece din sistem, pentru a se pensiona în condiții privilegiate. La 27 iulie 2017, Curtea Constituţională a adoptat o hotărâre prin care a declarat neconstituţională această prevedere legală adoptată de Parlament. Totodată, în urma modificărilor legislative din 2016, pensia judecătorilor pentru vechime în muncă se calculează şi se plăteşte doar judecătorilor demisionaţi şi celor eliberaţi din funcţie pentru că au atins plafonul de vârstă, iar în cazul în care judecătorii demisionaţi sunt numiţi iarăşi în funcţia de judecător, achitarea pensiei este suspendată.

Totuși, ce a stat baza cererilor de demisie a judecătorilor? 
Cum credeți, de ce magistrații se răzgândesc și își retrag cererile de demisie?

Leave a Reply