Justiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

De ce redacțiile nu trebuie obligate să se înregistreze ca operatori de date personale? Ce spun experții din domeniu

By 26 septembrie 2019 2 Comments

De ce redacțiile nu trebuie obligate să se înregistreze ca operatori de date personale? Ce spun experții din domeniu

Una dintre condițiile ca instituțiile de presă să aibă acces gratuit la bazele de date unde pot fi verificate bunurile imobile, precum și firmele înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi ca redacțiile să se înregistreze ca operatori de date cu caracter personal. Asta în pofida faptului că statele europene au renunțat la o astfel de prevedere încă acum câțiva ani. Cât de justificată este o asemenea condiție ce ar putea fi impusă jurnaliștilor din Republica Moldova?

Aflați explicații, argumente și contraargumente în cadrul unei noi ediții a emisiunii Media Azi, invitatul căreia este Sergiu Bozianu, președintele Asociației pentru Protecția Vieții Private.

2 Comments

  • Redacțiile nu trebuie să se înregistreze (notifice) ca operatori pentru că, 1. operator este ASP, 2. în Proiectul prezentat nu este o asemenea obligație de înregistrare, ci, doar se condiționează furnizarea informațiilor dacă se respectă prevederile Legii privind protecţia datelor cu caracter personal, care, la rândul său, prevede la art. 23 alin. (5) și alin. (7), că, (5) Notificarea nu este necesară în cazul în care prelucrarea are ca scop ţinerea unui registru destinat informării publicului larg şi deschis spre consultare publicului sau oricărei persoane care probează un interes legitim, cu condiţia ca prelucrarea să se limiteze la datele necesare ţinerii registrului menţionat. (7) În cazul prelucrărilor datelor cu caracter personal nesupuse notificării, operatorul sau persoana împuternicită de către acesta prezintă, la cerere, subiectului datelor cu caracter personal informaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a)–k), cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (5).

  • – Aici întrebarea o văd în altă privință, dacă agențiile nu s-au înregistrat până acum, înseamnă că au încălcat toate reglementările CNPDCP, care vede în înregistrare o obligație sfântă și le privește separat pe fiecare domeniu al entității, contabilitatea este notificată separat de resursele umane, apoi video vine ca ceva ce se notifică tot ca segment aparte, fiecare cu regulamente și formulare, de nu le citește nimeni, de multe și tipizate ce sunt. Așa că, amendă tuturor agențiilor ce nu s-a înregistrat încă nu-i târziu să o facă, iar aici am în vedere toate instrucțiunile și modelele CNPDCP, din care reiese indubitabil că, toate agențiile de mult trebuiau să fie în registrele lui. Repet, în Proiect nu se cere înregistrarea, ci, se cere respectarea legii, adică prelucrarea atentă a datelor personale, conform scopului public declarat, cu protejarea intereselor tuturor, dar fără abuzuri.

Leave a Reply