Anticoruptie.mdExecutarea hotărârilor judecătoreștiJustiție și dezvoltare economică

Curtea Constituțională, sesizată privind amenzile aplicate pentru răspândirea bolilor epidemice

By 28 aprilie 2020 No Comments

Curtea Constituțională, sesizată privind amenzile aplicate pentru răspândirea bolilor epidemice

Curtea Constituțională va examina legitimitatea articolului 76 prim din Codul Contravențional, în baza căruia mai mulți agenți economici și persoane fizice s-au ales cu amenzi exagerate pentru pretinsa nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Înalta Curte a fost sesizată de către deputatul Octavian Țîcu, președinte al Partidului Unității Naționale. Parlamentarii din Fracțiunea Platforma DA au anunțat că marți vor depune și ei o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională.

Potrivit Anticoruptie.md, Octavian Țîcu și-a argumentat sesizarea prin faptul că norma contestată nu este clară și este aplicată abuziv de forțele de ordine. „Prezenta sesizare se impune, mai ales, din considerentul că legea nu stabilește care sunt măsurile de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, cine instituie aceste măsuri și ce acte urmează să fie adoptate. În acest context, semnificația este stabilită în practică printr-o interpretare subiectivă și discreționară a agenților constatatori și a instanțelor de judecată”, a argumentat Țîcu în sesizarea depusă.

Deputatul PPDA, Vasile Năstase, ne-a comunicat că a fost definitivată și sesizarea lor pe care urmează să o depună marți. Deputatul a precizat că se va atrage atenția și asupra reducerii termenelor pentru contestarea în instanță a amenzilor aplicate. „Este o abatere crasă de la normele constituționale. Comisia pentru Situații Excepționale a operat modificări la o lege organică, în timp ce legea fundamentală stipulează expres că modificările unei legi organice pot fi efectuate de Parlament. Dar cel mai grav este că aceste prevederi sunt aplicate abuziv de oamenii legii, are de suferit cetățeanul de rând. Se creează impresia că aceste prevederi au fost introduse special doar pentru suplinirea mijloacelor bugetare”, a precizat Vasile Năstase.

Potrivit statisticilor MAI, până în present au fost aplicate amenzi de peste 36 de milioane de lei pentru nerespectarea restricțiilor impuse de Comisia pentru Situații Excepționale. Presa a relatat despre mai multe abuzuri ale oamenilor legii la aplicarea amenzilor pentru pretinsă nerespectare a normelor epidemiologice, trecute cu vederea de instanțele de judecată.

Leave a Reply