IdeiProcuratură și poliție

Cum vor arăta permisele de conducere de tip nou? Ce model propune MAI

Cum vor arăta permisele de conducere de tip nou? Ce model propune MAI

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat consultarea publică a modelelor permiselor de conducere de tip nou și a permiselor de conducere provizorii. Astfel, se propune excluderea datelor despre grupa sangvină deținută de către titularul permisului de conducere, urmare a modificărilor operate la Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, care prevăd că începând cu data de 10 octombrie 2018 au fost excluse datele „Grupa sangvină”.

În prezent, ca măsură provizorie, datele privind grupa sangvină în permisul de conducere de generația DL2015 sunt substituite cu semnul „<” (mai mic), ceea ce semnifică lipsa datelor în câmpul de date respectiv. Potrivit autorilor, „modificările privind înscrierea în permisul de conducere naţional al Republicii Moldova, precum şi în permisul de conducere provizoriu a subcategoriei AM (moped), sunt incluse în proiect, la propunerea Centrului de Armonizare a Legislaţiei al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova şi au drept scop conformarea specificării categoriilor de vehicule din permis, la prevederile anexei I, modelul comunitar de permis de conducere, a Directivei nr.2006/126CE privind permisul de conducere”.

Ca urmare situației reale, se propune inițierea unei noi generații a permisului de conducere național al Republicii Moldova, de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul ID-1, cu excluderea din acest document a câmpului de date nr. 14 „Grupa sangvină” și rezervarea a două spații: 13 și 14 pentru unele eventuale inscripționări de autoritatea emitentă.

Conform documentului, Instituţia Publică,,Agenţia Servicii Publice” va asigura eliberarea permisului de conducere de model 2019 şi a permisului de conducere provizoriu de model 2019.

 

Leave a Reply