Executarea hotărârilor judecătoreștiJustiție și dezvoltare economicăUltimele stiri

CtEDO: Laura Codruța Kovesi câștigă împotriva României

CtEDO: Laura Codruța Kovesi câștigă împotriva României

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a stabilit că România a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale care a obligat la demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Juriștii pentru Drepturile Omului scriu că magistrații au subliniat că actualului procuror-șef al Parchetului European i-a fost încălcate drepturile prin imposibilitatea de a contesta decizia Curții Constituționale care a condus la revocarea din fruntea DNA în iulie 2018.

Laura Codruta Kovesi a înaintat o plângere la CEDO prin care a susținut că procedura de revocare de la șefia DNA a încălcat drepturile omului pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de Curtea Constituțională, nu a fost citată și nici nu a avut măcar posibilitatea de a exprima un punct de vedere în apărarea sa.

Dreptul său la libertatea de exprimare a fost încălcat deoarece a fost demisă pentru criticile, pe care le-a făcut în exercitarea obligațiilor sale pe chestiuni de interes public.

Leave a Reply