Sistem judecătorescUltimele stiri

CSM va avea trei membri noi. Parlamentul a aprobat în lectura finală modificările la Legea cu privire la CSM

By 20 decembrie 2019 No Comments

CSM va avea trei membri noi. Parlamentul a aprobat în lectura finală modificările la Legea cu privire la CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi suplinit cu trei membri noi: doi numiți din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public, și un membru din rândul judecătorilor. Cu votul a 51 de deputați, Parlamentul a aprobat în lectura finală un proiect de modificare a Legii cu privire la CSM

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor la întrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecătorilor. Astfel, cinci membri urmează să fie numiți de Parlament din rândul profesorilor de drept titulari, iar șapte – din rândul judecătorilor, inclusiv șapte membri supleanți, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, după cum urmează – patru din judecătorii, doi din curțile de apel și unul din Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Ceilalți trei – preşedintele CSJ, ministrul justiţiei şi procurorul general – sunt membri de drept.

Totodată, în calitate de președinte în CSM urmează a fi ales unul din membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Autorii motivează că „acest fapt va asigura un echilibru în activitatea de autoadministrare a puterii judecătorești” și va fi soluționat un vid legislativ în partea ce ține de survenirea interimatul funcției de președinte al CSM, întrucât „până la alegerea unui nou președinte al CSM, interimatul funcției va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători”.

De asemenea, judecătorii care doresc să fie aleși în CSM trebuie să dețină o vechime în funcție de judecător de cel puțin 3 ani, conform proiectului.

Leave a Reply