Anticoruptie.md

CSM: Achiziţii fragmentate şi licitaţii cu un singur participant

By 11 decembrie 2018 No Comments

CSM: Achiziţii fragmentate şi licitaţii cu un singur participant

Aproape 39 de milioane de lei – atât a cheltuit în ultimii cinci ani Consiliul Superior al Magistraturii pentru „asigurarea condițiilor de muncă” ale angajaţilor, adică pentru sediu, reparaţii, mobilier şi alte bunuri. Toate achiziţiile mari s-au făcut dintr-o singură sursă, în licitaţii cu un singur participant. Totodată, peste 3 milioane de lei au fost fragmentate în mai multe contracte de mică valoare, prin care s-au procurat covoare, aranjamente florale şi alte  bunuri.

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 12 membri, dintre care doar șase se află permanent în incinta acestuia. Trei membri – procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție – își au birourile în instituțiile pe care le conduc. Aceştia, la fel ca alți trei membri, aleși din rândul corpului profesoral, se prezintă doar la ședințele Consiliului.

Sediul Consiliului Superior al Magistraturii găzduiește Comisia de etică, din care fac parte cinci membri ai Consiliului, Inspecția Judiciară, Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor, Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor și Colegiul disciplinar, din care fac parte magistrați care lucrează în diferite instanțe, precum și profesori universitari.

În același sediu se află Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, alcătuit din Direcţia generală autoadministrare judecătorească şi Direcţia administrativă.

Cea mai mare achiziţie făcută în ultimii cinci ani de CSM sunt cele două clădiri cu patru etaje de pe adresa Mihai Eminescu 5, cu o suprafață totală de 571,4 metri pătrați. Tranzacția a avut loc la 31 decembrie 2013 şi a costat bugetul statului 32.7 milioane de lei.

Pentru achiziţionarea celor două clădiri pentru CSM, în Legea bugetului pentru 2013 au fost preconizate inițial 13,7 milioane de lei, suma ajungând pe parcurs la 15 milioane. Cu toate acestea, Consiliul a invocat că cele 15 milioane de lei sunt insuficiente pentru a procura un sediu, astfel că Ministerul Finanţelor a mai alocat 9 milioane de lei. Statul a trebuit să mai repartizeze 8,7 milioane după ce conducerea Consiliului a decis să achiziţioneze sediul de pe strada Eminescu.

Dumitru Visternicean, care deținea în perioada respectivă funcția de președinte interimar al Consiliului, a afirmat într-o declarație făcută pentru Ziarul de Gardă că au fost respectate toate procedurile de licitație: „Au fost înaintate mai multe propuneri, inclusiv clădirea Moldasig de lângă cea pe care am cumpărat-o. Au fost nişte oferte şi de la Calea Ferată, dar nu a fost posibil din punct de vedere financiar. Erau mai scumpe decât asta, sigur. Au fost oferte prin regiuni care nu puteau fi acceptate, dar care costau tot milioane. Am decis să luăm o clădire ajustată cât de cât la cerinţele timpului”.

Clădire procurată de la cetăţeni ai Federaţiei Ruse

Proprietatea a fost cumpărată de la compania vinicolă Wine International Project, fondată în 1995 de Dmitri Ignatenko, Ivan Lisneac și fiul acestuia, Maxim Lisneac, toţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Compania a procurat trei imobile pe strada Mihai Eminescu 5 în toamna anului 1998. La 13 noiembrie 2007, Ivan Lisneac și fiica lui Dmitri Ignatenko, Olesea, au fondat o altă întreprindere, Profmedstil, care a cumpărat în februarie 2004 cele trei imobile de la Wine International Project.

La finele lui 2014, două dintre clădiri au fost procurate pentru Consiliul Superior al Magistraturii, iar alta, cu suprafața de 272 de metri pătrați, a fost vândută întreprinderii Gala-agro, o firmă  fondată în octombrie 2011 de către Galina Lisneac, soția lui Ivan Lisneac.

Anticorupție.md

Leave a Reply