Sistem judecătorescUltimele stiri

CSJ rămâne fără președinte, dar cu doi vicepreședinți noi. Cine sunt aceștia

By 29 iulie 2020 No Comments

CSJ rămâne fără președinte, dar cu doi vicepreședinți noi. Cine sunt aceștia

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) rămâne în continuare fără președinte. Niciunul dintre cei doi candidați, înscriși în concurs, nu a obținut numărul necesar de voturi din partea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În schimb, membrii CSM au desemnat doi vicepreședinți la CSJ. Este vorba de magistratele Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma.

La concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție au participat doi candidați: Liliana Catan și Anatolie Țurcan. Niciunul din ei însă nu a acumulat numărul necesar de voturi, chiar dacă ambii au fost apreciați de către Comisia de evaluare cu calificativul „excelent”. Astfel, CSM urmează să organizeze un alt concurs, pentru ocuparea funcției de președinte al CSJ. Instanța a rămas fără președinte, după ce, în toamna anului trecut, președintele de atunci al CSJ, Ion Druță, a fost înlăturat din funcție. Pe numele acestuia a fost inițiată o urmărire penală, pentru îmbogățire ilicită.

La ședința de ieri, membrii CSM au selectat candidatul pentru funcția de vicepreședinte al CSJ președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ. Astfel, Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro, va fi înaintată Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi numită în fotoliul vacant, scrie ZdG.

În concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ s-au înscris doi candidați: Iurie Bejenaru și Tamara Chișca-Doneva.

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Actualmente, ea deține interimatul funcției de preşedinte al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie. Ea a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”. În februarie curent, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Tamara Chișca-Doneva a avut un salariu anual de peste 320 de mii de lei din funcția de judecătoare la CSJ. Alte peste 162 de mii de lei, Doneva le-a câștigat din pensia pe care o obține de la CNAS. Magistrata indică în declarația sa de avere 5 terenuri agricole, dintre care 4 au valoarea 0, iar un teren care se află în circuitul civil valorează peste 308 mii lei.

În proprietatea familiei judecătoarei sunt două case de locuit și o altă avere imobiliară, două dintre acestea sunt cu valoarea 0 lei, iar ultima – peste 308 mii lei. Averea familiei magistratei este completată și de 2 autoturisme, Audi și Toyota Corolla, valoarea totală de peste 380 de mii de lei.

Membrii CSM au decis înaintarea candidaturii Nadejdei Toma plenului Parlamentului Republicii Moldova pentru a fi numită în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), președinte al Colegiului penal. Pentru fotoliul de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului penal au râvnit patru candidați: Liliana Catan, Nadejda Toma, Petru Moraru și Anatolie Țurcan.

Membrul CSM, Petru Moraru, care este și candidat, a anunțat că își retrage cererea de a participa la acest concurs. De asemenea, Liliana Catan a fost exclusă din cursă, după ce puțin mai devreme declarase că nu va mai participa în contextul în care concursul pentru funcția de președinte CSJ la care și-a înaintat candidatura a eșuat.

Nadejda Toma este, din 2018, președintă a Colegiului disciplinar de pe lângă CSM din 2018, iar din 2014 – judecătoare la CSJ, anterior deținând funcția de președintă a Judecătoriei Ialoveni. Ea a făcut parte din completul de judecători care, la 22 februarie 2017, a menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vlad Filat în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență. De asemenea, în noiembrie 2018, alături de Vladimir Timofti și Anatolie Țurcan, a pus punct în dosarul lui Platon, declarând neîntemeiat decursul depus de avocatul acestuia împotriva deciziei CA Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Nadejda Toma a ridicat un salariu de peste 370 de mii de lei din funcția de judecătoare la CSJ. Alte surse de venit, Toma le-a avut din activitatea de la Institutul Național al Justiției, Universitatea de Studii Europene din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova – peste 18 mii de lei.

În proprietatea familiei Toma este o casă de locuit, cu o suprafață de 155.7 m.p., în valoare de peste 415 mii de lei, un apartament ce indică o valoare de 688 de mii de lei și o altă avere imobiliară – 23 de mii de lei. Familia Toma conduce două autoturisme, Peugeot 307 și KIA Sportage, ultima indicând că valorează 0 lei.

Leave a Reply