Anticorupție și integritateUltimele stiri

Cristina Țărnă: Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte (…) tot nu vedem ca ANI să ne uimească cu rezultate fulminante

By 11 martie 2019 No Comments

Cristina Țărnă: Chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte (…) tot nu vedem ca ANI să ne uimească cu rezultate fulminante

Experta anticorupție, fosta directoare adjunctă în cadrul CNA, Cristina Țărnă, a oferit un interviu pentru Moldova Curată, în care vorbește despre activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI), eficiența ANI, comunicarea acesteia cu presa etc. „Pentru o instituție de prevenire, cum este ANI, mi se pare un act sinucigaș să nu vrei să lucrezi cu jurnaliștii, pentru că tot ei o să creeze curentul de opinie care în câțiva ani să o desființeze, la fel cum au desființat CNI”, a subliniat ea Cristina Țărnă.

De asemenea, experta pledează pentru existența a mai puține instituții anticorupție, dar care să fie mai eficiente și funcționale pe deplin, spre deosebire actuala ANI. În schimb, ar fi necesară instituirea unei instanțe specializate anticorupție, care să contribuie mai eficient la finalitatea cazurilor anchetate. Cristina Țărnă a vorbit și despre certificatele de integritate eliberate de ANI și lipsa de comunicare din partea instituției pe marginea acestui subiect. Experta a mai subliniat importanța unui lider puternic la conducerea ANI, care să dea dovadă de fermitate și să-și încurajeze angajații să examineze cazuri de rezonanță, prin care să câștige simpatia și încrederea populației.

Vrem să discutăm despre sistemul de integritate al Republicii Moldova. Avem și o instituție specializată care se ocupă de acest domeniu – Autoritatea Națională de Integritate (ANI). În ultimii ani s-au produs mai multe schimbări instituționale și legislative, cu scopul declarat de a eficientiza acest sector și ca atribuțiile ANI să fie mai extinse și mai eficiente. Cum vedeți că s-au produs aceste schimbări?

În primul rând, ANI nu a fost reformată doar conform doleanțelor autorităților. Crearea ANI s-a produs prin reformarea Comisiei Naționale de Integritate. Și nu putem spune că a fost reformată ANI, deocamdată. De fapt, nu putem spune dacă a fost creată până la urmă, după un concurs care a durat mai mult de un an, aproape un an și jumătate, pentru funcția de președinte al ANI. De asemenea, încă nu s-a încheiat procesul de recrutare a inspectorilor de integritate. Nu putem să spunem că această instituție este perfect funcțională și ne bucură cu acea eficiență pe care am așteptat-o.

Eu nu știu care a fost exact scopul autorităților, dacă e să vorbim la modul sincer. Republica Moldova are parte de foarte multe condiționalități anticorupție de care depinde primirea asistenței din partea partenerilor de dezvoltare. Crearea ANI și eficientizarea acestui sistem de declararea a averilor și intereselor au făcut parte dintr-un pachet de condiționalități anticorupție la care autoritățile, vrând-nevrând, au trebuit să le facă față.

Dar eu întotdeauna am fost de părerea că Republica Moldova este o țară mult prea mică pentru atâtea autorități anticorupție și că ele sunt justificate într-un stat mare, cu zeci de milioane de cetățeni. Dar într-un stat ca R. Moldova, unde nu știu dacă mai avem 3 milioane de cetățeni, cu greu se justifică existența a trei autorități anticorupție specializate – ANI, CNA și Procuratura Anticorupție. După mine, ar fi fost suficiente două și, dacă ar fi fost să o creăm pe a treia, ar fi fost o instanță anticorupție, ca să avem o specializare, din momentul în care pornește oricare dintre procesele anticorupție, terminând cu ultimul cuvânt pe care-l are de spus un judecător. Or, la noi avem o specializare excesivă până când lucrurile ajung în instanța de judecată și acolo se cam împotmolesc pentru toată lumea.

După mine, ar fi fost bine, fie ca competențele actuale ale ANI să fie parte din mandatul CNA, fie ca mandatul CNA să fie împărțit între Procuratura Anticorupție și ANI, adică să avem o instituție de combatere și alta pur de prevenire. CNA și Procuratura Anticorupție au o activitate funcțională, pe când CNI și acum ANI se zbate pentru a fi funcțională, chiar cu toată asistența externă masivă de care a avut parte, inclusiv suportul din partea Băncii Mondiale pentru crearea sistemelor electronice, tot nu vedem să ia foc, să ne uimească cu rezultate fulminante. Deși, la nivel tehnologic au realizat foarte multe – e posibilă verificarea, colectarea automată a declarațiilor, cu cheile electronice. Sincer, mie îmi vine greu să înțeleg de ce lucrurile trenează.

Dacă să revin la gândul meu anterior, cred că ar fi fost mai logic ca ANI să facă parte din mandatul CNA, pentru că e o instituție funcțională de mai mulți ani. Sunt foarte multe obiecții la activitatea acesteia, la fel ca și la activitatea Procuraturii Anticorupție, dar eu cred că ar fi fost mai simplu să îmbunătățim acolo, decât să creăm ceva care trenează deja ani de zile.

Fosta CNI timp de 3-4 ani așa și nu a putut să se miște din loc și să ne impresioneze pe noi, ca public, cu anumite rezultate, până când a crăpat răbdarea și a fost creat ANI. Mie mi-e frică ANI să nu repete soarta CNI, pentru că deja sunt 2 ani de existentă, nu știu cât timp o să mai rabde publicul, încă un an, doi, poate. Într-adevăr, așteptările față de ANI sunt foarte mari.

Dar ANI nu funcționează, adică nu se ridică la așteptările publicului, din ce motive? Instrumentele care i-au fost date nu sunt suficiente sau factorul subiectiv, uman, este de vină?

Părerea mea profesională, subiectivă, este că, deși în R. Moldova sunt foarte mulți oameni capabili, totuși anticorupția este o specializare, integritatea este un domeniu nou. Noi nu prea avem cadre pregătite care să facă față unor asemenea sarcini. Fosta CNI s-a compus din foști angajați ai CNA, care s-a reformat din CCCEC în 2012. O bună parte nu s-a mai regăsit în noua structură și cei care nu au plecat la poliție sau în alte structuri, au fost recrutați. Și glumeam: dacă cei care nu au trecut de reformă sunt buni pentru CNI, de ce credeți că ăștia care sunt în CNA nu ar fi buni să preia funcțiile actuale ale acestei instituții? R. Moldova este prea mică pentru ca să ne așteptăm să avem atâtea cadre foarte bine pregătite în segmentul anticorupție. Era un lucru aproape evident că în afara structurilor care funcționează de mai mult timp deja nu prea există mari șanse să apară niște oameni pe care nu-i știe nimeni și să fie foarte buni.

Chiar mă gândeam care ar putea fi soluția pentru ANI pentru a-și recruta inspectorii de integritate, pentru care salariile, din câte înțeleg eu, nu sunt mici. Și totuși oamenii nu vin la concurs. Ori nu sunt interesați, ori nu sunt pregătiți. Decât să aștepți ani de zile, cred că ar fi fost mai simplu ca ANI să facă un acord de colaborare cu Institutul Național al Justiției sau cu vreo universitate, să organizeze niște testări psihologie și teste de inteligență, ca să-și acumuleze un anumit număr de persoane potrivite ca și caracter și nivel de inteligență, cu pregătirea juridică potrivită. Să facă niște cursuri intense de trei luni, în acest domeniu foarte îngust de specializare al ANI.

Eu cred că problema ANI, lăsând la o parte politicul, dacă există – nu vreau acum să fac nici un fel de speculații, lăsând la o parte legislația care știu că are carențe, ideea este că noi nici măcar nu am ajuns să vedem că ei, aplicând legislația au depistat carențe și cer să fie înlăturate. Cred că asta este etapa care încă va urma. Fiindcă în legislația cu privire la ANI există mai multe hibe care o să o facă ineficientă mai târziu, dar deocamdată de asta nu ne dăm seama. Lucrurile trebuie bine articulate, puse la punct, dar noi nici măcar nu suntem la etapa să vedem că ei întâmpină dificultăți în a aplica legea, că au succese sau poticniri. Ei nu pot crea o practică, atât timp cât nu au oameni, iar problema oamenilor era o problemă absolut previzibilă în Republica Moldova. Pornind de la concursul pentru conducerea ANI, la care toată lumea a fost uimită că a venit tot fosta conducere a CNI. Lumea se întreba de ce. Dar ce vedete cunoașteți în segmentul anticorupție care e straniu că nu au mers la concurs?

Continuarea interviului, pe moldovacurata.md.

Leave a Reply