InițiativeProcuratură și poliție

Consultări publice: Proiectul de modificare a Sistemului informațional integral automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale și a persoanelor care au săvârșit infracțiuni

By 2 septembrie 2019 No Comments

Consultări publice: Proiectul de modificare a Sistemului informațional integral automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale și a persoanelor care au săvârșit infracțiuni

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat consultarea publică a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.216/2003 cu privire la Sistemul informațional integral automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale și a persoanelor care au săvârșit infracțiuni.

În anul 2013 a fost elaborat și pus în exploatare produsul nou de program pentru Sistem, care a asigurat posibilitatea îmbunătățirii și simplificării procesului evidenţei automatizate a infracțiunilor. În urma implementării tehnologiilor informaționale moderne, s-a schimbat procedura tehnică de evidență în cadrul băncii centrale de date a obiectelor informaționale, ceea ce este necesar de reflectat în Lege.

De asemenea, în proiect sunt prevăzute și unele amendamente, care au ca scop unificarea terminologiei și concretizarea unor noțiuni, iar prevederile care și-au pierdut actualitatea, au fost excluse din Lege. Mai exact, au fost excluse noțiunile: „organele de urmărire penală”, „organele de executare a pedepsei penale”, „bază de date”, „bancă centrală de date”, „bancă locală de date”, „numărul de infracțiuni a căror urmărire penală a fost terminată”.

Totodată, proiectul se completează cu următoarele noțiuni: „cazier judiciar” și „certificat de cazier detaliat”.

Ministerul Afacerilor Interne așteaptă propuneri și obiecții la proiectul de modificare a Sistemului informațional integral automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale și a persoanelor care au săvârșit infracțiuni până în data de 9 septembrie 2019.

Leave a Reply