InițiativeProcuratură și poliție

Consultări publice: Modificarea procedurii de reținere a persoanei. Ce propune MAI

By 1 iulie 2019 No Comments

Consultări publice: Modificarea procedurii de reținere a persoanei. Ce propune MAI

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat consultarea publică a proiectului de lege pentru modificarea articolului 167 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova.

Mai exact, se propune completarea articolului 167 al Codului de procedură penală cu alineatul (1²) prin care se va face o excepție de la alineatul (1), stabilind o modalitate distinctă de calculare a termenului pentru întocmirea procesului-verbal de reținere în cazul reținerii persoanei în unul din punctele comune de trecere a frontierei de stat care se află pe teritoriul altui stat, și anume de până la 3 ore de la momentul aducerii persoanei reținute la organul de urmărire penală, dar nu mai târziu de 9 ore de la momentul privării ei de libertate.

Conform notei informative, scopul proiectului este asigurarea respectării drepturilor și garanțiilor procesuale ale persoanelor reținute în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene amplasate pe segmentul central (transnistrean), pe teritoriul Ucrainei.

„Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de decizie: începând cu 31 mai 2017, autoritățile de frontieră și vamale moldo-ucrainene au demarat controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctul comun de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene „Pervomaisc-Cuciurgan” (pe teritoriul Ucrainei). Totodată, în conformitate cu Strategia națională de management integrat al frontierei de stat pentru perioada 2018-2023, conceptul de control comun la frontiera moldo-ucraineană urmează a fi extins, iar la frontiera moldo-română inițiat. Astfel, proiectul propus este parte a complexului de măsuri necesare a fi efectuate întru dezvoltarea conceptului menționat, ce are ca scop final implementarea unui sistem eficient și cuprinzător de management al frontierei de stat”, menționează autorii proiectului.

Vă invităm să veniți cu propuneri și recomandări pe marginea proiectului de decizie supus consultării publice.

Leave a Reply