AvocaturăUltimele stiri

Consiliul Uniunii Avocaţilor a aprobat simplificarea registrelor de evidenţă a contractelor de asistenţă juridică şi a actelor certificate de către avocaţi

By 2 august 2019 No Comments

Consiliul Uniunii Avocaţilor a aprobat simplificarea registrelor de evidenţă a contractelor de asistenţă juridică şi a actelor certificate de către avocaţi

Consiliul Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM) a aprobat noi modele pentru Registru de evidenţă a contractelor de asistenţă juridică şi Registrul de evidenţă a actelor certificate de către avocaţi, pentru alinierea activităţii avocaţionale la prevederile Legii cu privire la avocatură. 

Potrivit Consiliului UAM, decizia survine ca necesitate de simplificare a activităţii avocatului la capitolul evidenţa activităţii Birourilor Asociate de Avocaţi şi a Cabinetului Avocatului. Astfel, noile modele de evidenţă simplificate, vor conţine informaţii strict necesare şi va exclude conţinutul birocratic. Decizia Consiliului are la bază stipulările legislaţiei în vigoare.

De asemenea, Consiliul Uniunii a aprobat un Program intern privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Documentul prevede cadrul general al obiectivelor şi obligațiilor pe care le are avocatul în activitatea sa profesională în vederea prevenirii operațiunilor de risc major.

De menționat că documentul reprezintă un model de Program intern pentru Cabinetul Avocatului şi Biroul Asociat de Avocaţi, care la rândul lor vor aproba programe proprii pentru prevenirea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului în conformitate cu prevederile legale şi recomandările naţionale şi internaţionale.

Totodată, a fost aprobat documentul cu privire la Criteriile şi factorii privind riscurile de spălare a banilor si finanţare a terorismului. Acesta reprezintă un îndrumător pentru avocaţi care vine să ajute la  identificarea acelor acţiuni dubioase care cresc potenţialul de risc.

Uniunea Avocaților din Moldova va acorda avocaților suportul tehnic și consultativ necesar pentru elaborarea documentelor interne proprii.

Leave a Reply