Anticoruptie.mdProcuratură și poliție

Consiliul Superior al Procurorilor a stopat concursul de selectare a candidatului la fotoliul de procuror general

By 27 septembrie 2019 No Comments

Consiliul Superior al Procurorilor a stopat concursul de selectare a candidatului la fotoliul de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis, în ședința de vineri, să înceteze procedurile demarate în cadrul concursului de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Se întâmplă după ce modificările operate la Legea Procuraturii, au intrat în vigoare. Astfel, de acum încolo, va fi aplicat un alt mecanism de selectare a procurorului general.

Potrivit Anticoruptie.md, prin decizia de vineri, membrii CSP au decis să restituie dosarele candidaților la funcția de procuror general, depuse la concursul anunțat la 8 august.

Amintim că, la 16 septembrie, Legislativul a votat modificările propuse de Guvern la Legea cu privire la Procuratură. Este vorba despre noul mecanism de numire a procurorului general, care prevede selectarea candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste scurte, propuse de Ministerul Justiției. Anterior, candidatul la funcția de procuror general era selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP.

Potrivit modificărilor în Lege, din componența Comisiei, formată de Ministerul Justiției, va face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în domeniul procuraturii sau al luptei anticorupție, un reprezentant al societății civile, un expert național, desemnat de președintele Parlamentului R. Moldova și un psiholog. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să aibă minimum zece ani în domeniul de specialitate. Numirea candidatului se face la propunerea CSP, din lista candidaților propuși de Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care, cel puțin cinci ani, în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcție de avocat, sau ofițer de urmărire penală.

Leave a Reply