Sistem judecătorescUltimele stiri

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Parlamentului suplinirea numărului de membri ai CSM, în mod de urgență

By 21 noiembrie 2019 No Comments

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat Parlamentului suplinirea numărului de membri ai CSM, în mod de urgență

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat respectuos şi în mod de urgență, Parlamentului Republicii Moldova suplinirea numărului de membri ai CSM. 

„Luând în considerație cele relatate, întru evitarea creării unor situații de lipsă de cvorum, care în consecință ar genera blocaj al activității Consiliului Superior al Magistraturii și întregului sistem judecătoresc, precum și stoparea reformelor inițiate, prin prezentul demers respectuos solicităm, în mod de urgență, suplinirea numărului de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, prin desemnarea de către Parlamentul Republicii Moldova a doi membri CSM din rândul profesorilor de drept titular, în corespundere cu art. 3 alin. (3) din Legea nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii”, se menționează în scrisoarea CSM, adresată Parlamentului.

CSM amintește că, în conformitate cu normele legale citate supra, la 15 decembrie 2017, Parlamentul Republicii Moldova, prin Hotărârea nr. 285, a desemnat în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de 4 ani următorii profesori de drept titulari: Postu Ion, Timotin Mariana și Țurcan Serghei.

De asemenea, la data de 02 iulie 2019, la solicitarea judecătorului Curții Constituționale, Veaceslav Zaporojan, Consiliul Superior al Magistraturii a demarat procedura de desemnare a doi judecători la Curtea Constituțională a Republicii Moldova din partea Consiliului Superior al Magistraturii. În termenul stabilit prin Hotărârea CSM nr. 251/14 din 02 iulie 2019 intenția de participare la concurs și-au manifestat mai mulți candidați, inclusiv și membrul CSM din rândul profesorilor de drept titular, Serghei Țurcan.

În rezultatul concursului organizat de către Consiliul Superior al Magistraturii la data de 30 iulie 2019, membrul CSM din rândul profesorilor de drept titular, Serghei Țurcan a fost numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, pe un termen de 6 ani, în temeiul art. 136 alin. (1) și (2) al Constituției Republicii Moldova și art. 6 alin. (1) și (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională nr. 317-XIII din 13 decembrie 1994.

Totodată, CSM afirmă că, la data de 20 noiembrie 2019, membrul CSM din rândul profesorilor de drept titular, Ion Postu a depus cerere de încetare a mandatului de membru al CSM din 21 noiembrie 2019, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. c) al Legii nr. 947 din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Leave a Reply