Anticoruptie.mdSistem judecătorescUltimele stiri

Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat președintele interimar al Curții Supreme de Justiție. Despre cine este vorba

By 4 noiembrie 2019 No Comments

Consiliul Superior al Magistraturii a desemnat președintele interimar al Curții Supreme de Justiție. Despre cine este vorba

Magistratul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Vladimir Timofti, care a făcut parte din completele de judecată ce au pus punct în dosarele lui Vlad Filat și Veaceslav Platon, a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în calitate de președinte interimar al CSJ. Informația a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de serviciul de presă al CSM. Decizia de desemnare a lui Timofti a fost luată în cadrul ședinței de luni a CSM, care nu a fost anunțată cu trei zile înainte, așa cum prevede legea, scrie Anticoruptie.md.

Vladimir Timofti este unul dintre magistrații CSJ care, în februarie 2017, au respins ca vădit neîntemeiate recursurile depuse în dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru acte de corupţie. Potrivit CSJ, recursul a fost depus de procurori, inculpat şi avocatul acestuia Igor Popa, fosta soţie a politicianului, Sanda Diviricean, şi SA Ipteh, avocatul Nicula I. în numele SA Ipteh, Beţ V., avocatul Nicula I. în numele Worldway limited, avocatul Nicula I. în numele SA Kapital Invest Cpmpany; SA Kapital Invest CO.

Tot Timofti s-a numărat printre judecătorii CSJ care au pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Aceștia au declarat neîntemeiat recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Președintele interimar al CSJ a făcut parte și din completul de judecată care i-a achitat pe Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, şi Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, în dosarul privind evenimentele din 7 aprilie. Cei doi au fost acuzaţi anterior de neglijenţă în serviciu, soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc, în timpul protestelor de acum zece ani. Magistraţii l-au obligat pe Gheorghe Papuc să achite o amendă de 20.000 de lei, dar pentru un alt capăt de acuzare – abuz în serviciu, soldat cu urmări grave, şi l-au privat de dreptul de a se angaja timp de cinci ani în instituţia pe care a condus-o cândva. Această pedeapsa nu i-a fost aplicată pentru consecinţele evenimentelor din 2009, ci pentru că în perioada guvernării comuniste a încheiat cu administrația Sanatoriului „Constructorul” contracte de arendare a unor încăperi de pe strada Zelinski din Chișinău, folosite în realitate de organizația teritorială a sectorului Botanica a Partidului Comuniștilor.

Vladimir Timofti este judecător, începând cu 1992. În 2002, a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Un an mai târziu, acesta a fost numit în funcția de judecător la CSJ. În 2014, lui Timofti i-a fost acordată Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Timofti a avut, în 2018, venituri salariale de 371 de mii de lei (30 de mii de lei lunar), la care se adaugă o pensie lunară de aproximativ 13,5 mii de lei (162 de mii de lei anual). Magistratul are în proprietate trei terenuri intravilane, două extravilane și două agricole, trei case de locuit – una de 285,8 metri pătrați, evaluată la 1,4 milioane de lei, una de 209,8 metri pătrați, moștenită anul trecut, și una de 116,4 metri pătrați, nefinisată, un garaj și trei automobile.

Leave a Reply