Ultimele stiri

Consiliul de Presă invită profesioniștii media și ONG-urile la întâlniri de consultare a modificărilor la Codul deontologic al jurnalistului

By 15 aprilie 2019 2 Comments

Consiliul de Presă invită profesioniștii media și ONG-urile la întâlniri de consultare a modificărilor la Codul deontologic al jurnalistului

Consiliu de Presă din Republica Moldova anunță organizarea unor întâlniri de consultare a completărilor la Codul deontologic al jurnalistului și invită să participe la aceste întâlniri profesioniștii din domeniul mass-media și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale interesate.

Discuțiile vor avea loc în zilele de:
– 16 aprilie 2019, ora 14:00;
– 19 aprilie 2019, ora 14:00;
– 24 aprilie 2019, ora 14:00.

Propunerile de completare a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova au fost elaborate de un grup de experți naționali și internaționali ai organizației Freedom House. Ele concretizează situațiile pe care ar trebui să le ocolească jurnalistul pentru a evita conflictele de interese; dezvoltă prevederi cu referire la subiecte jurnalistice în care protagoniști sunt persoane vulnerabile la discriminare; vizează fenomenele fake news, dezinformare, manipulare etc.

Completările includ și un capitol nou, referitor la relația dintre jurnalist și angajator. Consiliul de Presă a publicat versiunea completată a Codului deontologic, a transmis-o pe adresele electronice ale redacțiilor instituțiilor mass-media și a solicitat colectivelor redacționale, dar și organizațiilor neguvernamentale interesate, să examineze completările propuse și să formuleze eventuale propuneri de îmbunătățire a acestora.

Până la data 10 aprilie 2019, Consiliului de Presă i-au fost transmise numeroase propuneri din partea jurnaliștilor, managerilor media, experților de la diferite organizații neguvernamentale, iar în perioada 16-24 aprilie, propunerile vor fi dezbătute în cadrul unor consultări publice. Astfel, sunt planificate trei runde de consultări publice care vor avea loc după cum urmează:
• 16 aprilie 2019 – consultări cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale interesate. Locul desfășurării: sediul Secretariatului Consiliului de Presă, mun. Chișinău, str. București 41/5, ora 14:00;
• 19 aprilie 2019 – consultări cu profesioniștii media (jurnaliști, manageri, alți colaboratori ai redacțiilor). Locul desfășurării: Centrul Summit, Sala Roșie, mun. Chișinău, str. Tighina 49/3, ora 14:00;
• 24 aprilie 2019 – consultări cu reprezentanții asociațiilor și ai altor organizații neguvernamentale din domeniul mass-media. Locul desfășurării: sediul Secretariatului Consiliului de Presă, mun. Chișinău, str. București 41/5, ora 14:00.

Consiliul de Presă invită la aceste consultări profesioniștii mass-media și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale interesate, în primul pe cei care au transmis propuneri de completare a Codului deontologic al jurnalistului. Consiliul de Presă le solicită participanților să studieze în prealabil propunerile experților și să vină la consultări cu opinii formate despre ele.

Aici vedeți modificările la Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

2 Comments

 • Vitalie Zama Vitalie Zama spune:

  La Capitolul “3. Protecția drepturilor omului.Viața privată” și anume “3.2 Imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când dezvăluirea faptelor urmărește un interes public. Interesul public prevalează în fața protecției vieții private.” vin cu sugestia a considera Testul din Van Hannover, nr. 2 și anume criteriile de balansare a respectării dreptului la viață privată în raport cu libertatea de exprimare, reafirmate de Înalta Curte. În special:

  1) contribuția la o dezbatere de interes public;
  2) notorietatea persoanei și subiectul materialului;
  3) conduita anterioară a persoanei vizate;
  4) conținutul, forma și consecințele publicației; și
  5) circumstanțele în care este realizată fotografia sau materialul video.

 • Dle Zama, multumim pentru sugestie. O vom discuta maine, de rand cu altele care au fost facute pana acum. Maine, la ora 14.00, vom avea discutii asupra proiectului cu repezentantii societatii civile. Va invitam si va asteptam!

Leave a Reply