Anticoruptie.mdAvocatură

Congresul Uniunii Avocaților, deturnat: O parte din delegați a părăsit sala

By 4 octombrie 2019 One Comment

Congresul Uniunii Avocaților, deturnat: O parte din delegați a părăsit sala

Congresul Uniunii Avocaților, în cadrul căruia urmau să fie aleși și votați președintele Uniunii și membrii Comisiei de Etică și Disciplină, nu a avut loc. Delegația Baroului de Avocați Bălți a părăsit in corpore lucrările reuniunii.

Anticoruptie.md scrie că lucrările congresului au demarat cu scântei. Reprezentanții apărătorilor din nordul R. Moldova s-au arătat indignați față de faptul că Baroul de avocați Chișinău are un număr mai mare de delegați la congres și că aceștia reprezintă și interesele avocaților ce și-au suspendat activitatea din anumite motive.

După un schimb de replici acide, delegația de la Bălți a ieșit din sală. Gestul acesteia i-a nemulțumit pe delegații Baroului de Avocați Cahul. Aceștia au declarat că Uniunea Avocaților a plătit câte 20.000 de lei pe oră pentru arenda sălii de ședințe de la Palatul Republicii și au insistat ca lucrările congresului să se desfășoare. Unii avocați au încercat să îi convingă pe colegii lor din Bălți să revină în sală, dar nu le-a reușit.

Un avocat, participant la congres, ne-a declarat sub solicitarea anonimatului că în breaslă s-au format mai multe grupuri de interese între care există o concurență dură pentru funcțiile de conducere ale Uniunii Avocaților. Lucrările Congresului Uniunii Avocaților urmează să se desfășoare în altă zi, însă nu s-a decis când.

Mandatele de patru ani ale președintelui Uniunii, Emanoil Ploșniță, și membrilor Comisiei de Etică și Disciplină vor expira în timpul apropiat.

One Comment

  • Aceasta dezordine din avocatura poate fi eliminata prin votul electronic. Deci fiecare poate vota pe buletin, scaneaza acest document, il semneaza pe msign.gov.md si-l trimite in adresa comisiei, care va totaliza rezultatele. Nici soft nu trebuie, decat un CD pe care sa se pastreze documentele semnate electronic si verificabile oricand.

    Dar vad ca e tare greu sa propuna cineva modificarea legii…

Leave a Reply