Inițiative

Comunicările de pe rețelele de socializare „protejate” de Codul Penal

By 3 noiembrie 2018 No Comments

Deputații propun pedepsirea celor care „violează dreptul la secretul comunicărilor prin rețelele de comunicații electronice”, cu amendă în mărime de până la 550 unități convenționale (27.500 lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 180 de ore. Este vorba de rețelele: facebook, viber, skype, messenger, odnoklassniki etc. În acest sens, este examinat un proiect de lege de modificare a art. 178 din Codul penal al Republicii Moldova.

Pentru îmbunătățirea legislației penale și înlăturarea lacunelor legislative, deputații propun modificarea și completarea art. 178 din Codul penal. În Nota informativă se menționează că, „convorbirile electronice” se conțin în „comunicările prin rețelele de comunicații electronice”.

Aliniatul (1) al articolului 178 din Codul penal stipulează: „Violarea dreptului la secretul scrisorilor, telegramelor, coletelor şi altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi înştiinţărilor telegrafice, cu încălcarea legislaţiei, se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 550 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 180 de ore”. Ținând cont de dezvoltarea continuă a tehnologiilor, rețelele de comunicații electronice sunt ușor de interceptat atât de către autoritățile statului, cât și de alte persoane.

Cât de siguri sunteți că discuțiile pe rețelele de socializare sunt „secrete”?
Credeți că astfel va fi asigurat secretul discuțiilor pe rețelele de socializare?
Vor fi limitate interceptările, în special a celor efectuate de către alte persoane decât autoritățile statului?
Va rugăm să veniți cu propuneri și sugestii pentru îmbunătățirea acestui proiect.

Leave a Reply